Zbog hrkanja krevet postaje ratna zona

Hrkanje partnera može pretvoriti krevet u ratnu zonu, otkrila je nova studija. Čak 41 posto parova, u kojima jedan od partnera hrče, redovno se raspravljaju u krevetu tokom noći.

Buđenje zbog buke uzrokovane partnerovim hrkanjem uznemiri drugog partnera koji pokušava da okrene onog koji hrče s leđa na bok kako bi se buka smanjila. Njih 28 posto odustane i ode u drugu sobu da spava.

U anketi su učestvovale 1.134 osobe koje hrču i njihovi partneri, a istraživanje je vršila farmaceutska kuća Nytol. Rezultati su pokazali da se 27 posto osoba koje spavaju pored partnera koji hrče oseća mrzovoljno, 21 posto konstantno umorno, a 16 posto manje produktivno.

Mađutim, više od polovine osoba koje hrču izjavile su kako nisu nikad ništa preduzele kako bi taj problem rešile.

Hrkanje može imati veliki utiecaj na kvalitet sna, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Veoma je bitno, za očuvanje veze, da partneri pronađu rešenje za ovaj problem.

Ukoliko hrčete možete da pokušate da spavate na stomaku, a veoma je bitno da izbegavate alkohol kasno uveče. Pravi lek za hrkanje ne postoji, ali postoje sprejevi, ovlaživači te predmeti protiv hrkanja za usta i nos, koji mogu ublažiti problem", rekao je dr. Kris Idzikovski iz centra za spavanje u Edinburgu.

Istovremeno, hrkanje može biti rano upozorenje na neki od zdravstvenih problema.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još