Dačić: Srbi koji su otišli u inostranstvo da se vrate i podele sudbinu

Dačić je rekao da je i sinoć dobio preteću poruku od "čoveka iz Sremske Mitrovice", čija je sadržina bila da će "dobiti metak", ali da je, uz konsultacije sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, naložio policiji da ne reaguje na takve pretnje.

"Policija je to počela da radi, ali smo Vučić i ja to zaustavili da ne bismo od njih pravili heroje i da ne bi ispalo da smo se nečega uplašili", objasnio je Dačić.

On je istakao da nije izdajnik i da želi da vodi jasnu i odlučnu politiku, podsetivši na 1389. godinu i žrtvu Srbije zarad očuvanja svog naroda.

"Dobio sam i poruku da smo izdali cara Lazara. On je stradao na Kosovu, ubio ga je Bajazit. Carica Milica je sledeće godine odvela svoju ćerku u harem Bajazita, dala je za ženu čoveku koji je ubio njenog muža, čoveku druge vere, koji je napao Srbiju, odrubio glavu njenog muža. Zašto? Odluku je doneo Sabor i crkva. Da li je carica Milica izdala svog Lazara time? To je uradila zbog svog naroda i danas su u SPC Milica i Olivera simbol žrtve za srpski narod", objasnio je Dačić.

Premijer je poručio građanima Srbije koji su otišli u inostranstvo da ne dele lekcije iz tih zemalja, već da se vrate u Srbiju i podele sudbinu svog naroda.

"Iz Austrije mi je jedan poslao poruku i rekao da nikako ne ulazimo u Evropsku uniju. On je otišao u Austriju, tamo je odveo decu, a ovde će druga deca da budu uništavana. Vratite se u Srbiju, delite sudbinu svih, pa onda delite lekcije", rekao je on.

Premijer je istakao da nije tačno da je državni vrh prodao Kosovo zarad dobijanja datuma za početak pretpristupnih pregovora sa EU.

Dačić je rekao da je potpisivanjem predloga sporazuma spaseno "ono što se spasti može", ujedno ocenivši kao lakrdiju stav jednog dela javnosti da je "Kosovo prodato za datum".

On je naglasio da je ulazak u EU nacionalni i državni interes Srbije, "jer ovaj narod treba da živi bolje, zato što je Rusija daleko, zato što ne možemo sami okruženi NATO i EU i jer ne možemo da imamo bolju budućnost van integracija".

Dačić nije odbacio mogućnost da se u pregovorima sa EU o priključenju pojave novi uslovi, ali da treba "pametno odigrati igru"

"Srbija će pregovarati po poglavljima kao i svaka druga država. To su prazne priče o novim preprekama. Mi Kosovo nismo završili, ovo je možda kraj početka, ali dajte da budemo pametni da zajedno odigramo ovu igru, da ne doživimo sudbinu sa nekih drugih teritorija. Dajte da pobedimo na neki pametniji način nego boreći se sami protiv celog sveta, jer u tome ne možemo da uspemo. Da li će biti nekih drugih tema, sigurno će biti, ali za nova uslovljavanja nećemo znati dok ne dobijemo datum", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima potrebno je ući u EU, "a ukoliko nam se ne sviđa lako ćemo izaći", i kao dobar primer naveo Litvaniju.

"Litvanija je dobila sedam milijardi za strukturne reforme, a posle neka mi neko kaže da to nije u interesu Srbije. Oni sada imaju 19.000 dolara godišnje po glavi stanovnika", rekao je Dačić.

(Izvor: Blic, agencije)

Pogledajte još