Nemačka: Neizvestan početak pregovora Srbije sa EU

Nemački dnevnik "Zidojče cajtung" ocenjuje da su "ucene urodile plodom" kad je reč o Srbiji, ali da zasad sporazum koji su parafirali premijer Srbije i Kosova u petak u Briselu "nije ništa više od papira".
List, kako prenosi Dojče vele, piše da će se "nagrađivanje Srbije početkom pregovora o članstvu isplatiti onog trenutka, kada se na severu Kosmeta nešto zaista i promeni".

"Nakon strašnog rata i višegodišnjeg nasilja, nacionalizma i separatizama, Srbija i Kosmet su se za promenu konačno približili jedno drugom. Prijatelji još sigurno nisu, ali su sasvim izvesno na pola puta ka mirnom suživotu dva suseda. Na tome možemo da zahvalimo šefici diplomatije EU Ketrin Ešton, ali i rešenosti Evropljana da Srbima pred nosem zatvore vrata EU, sve dok nešto ne preduzmu. Dakle, ucene su urodile plodom", piše "Zidojče cajtung".

"Frankfurter algemajne cajtung" navodi da su šefovi diplomatija zemalja članica EU juče pozdravili postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali da "ovim balkanskim državama nisu ni dali nikakva konkretna obećanja".
"Nemačka, ali i mnoge države članice Unije zahtevaju implementaciju dogovorenog", piše franfurtski dnevnik.

Bečki "Kurir" ocenjuje da uprkos iskazanoj podršci šefova diplomatija zemalja EU, početak pregovora nije potpuno izvestan. Podrška sa zasedanja u Luksemburgu je rezultat diskusije, reč je o preporuci, a ne i konačnoj odluci.

Izvor: B92

Pogledajte još