Jakšić: Kosovski Srbi će sprečiti primenu sporazuma

Jakšić je za agenciju Beta rekao da ne očekuje da će time Srbi sa severa Kosova doći u sukob s vlastima Srbije, ali je ocenio da je Vlada Srbije "izdala" kosovske Srba.

"Prvi način kojim ćemo sprečiti sprovodjenje sporazuma iz Brisela je bojkot lokalnih izbora koji će biti održani po kosovskim zakonima. Raspoloženje naroda je takvo da će bojkot sigurno uspeti", rekao je Jakšić.

Poslanik DSS je procenio da će se protesti i blokade kosovskih Srba proširiti po celoj Srbiji:

"Pokušaćemo da preselimo otpor sa severa Kosova u Beograd jer izdaja nije na Kosmetu, nego u prestonici Srbije".

"Političku bitku za goli opstanak vodićemo više u Beogradu nego na Kosovu, zato što glavna opasnost po nas ne dolazi iz Prištine, niti iz Brisela, već iz Beograda", rekao je Jakšić.

On je dodao da Srbi sa severa Kosova neće prihvatiti dokumenta "samoproglašene države Kosovo", već hoće da ostanu u ustavno-pravnom okviru Srbije.

"U sporazumu koji je parafiran u Briselu piše da Srbi s Kosova treba da se odreknu ličnih karata, saobraćajnih i vozačkih dozvola Srbije, i da izvade dokumenta nekakve države Kosovo. Mi nećemo i ne želimo papire neke druge države, poštovaćemo isključivo Ustav Srbije", kazao je Jakšić.

Komentarišući mogućnost da neka od stranaka kosovskih Srba koji učestvuju u institucijama Kosova preuzme posle lokalnih izbora vlast i u četiri opštine severnog Kosova, Jakšić je rekao da takva većina ne bi bila reprezentativna.

"U normalnom sistemu vrednosti, ako na izbore izadje manje od pet ili 20 odsto gradjana, nema reprezentativne većine s legitimitetom da preuzme vlast. Uvek možete naći trojicu Srba koji će zbog novca izaći na kosovske izbore i formirati neku vlast, ali to je ruganje demokratiji. Takav način preuzimanja vlasti nigde i nikad nije bio priznat", kazao je Jakšić.

Srbi sa severa Kosova juče su na skupu u severnoj Kosovskoj Mitrovici odbacili sporazum s Prištinom, rekli da ga neće sprovoditi i počeli osnivanje Skupštine severnog Kosova koja će, kako kažu, sprovoditi Ustav i zakone Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas kosovske Srbe na ujedinjenje radi sprovodjenja briselskog sporazuma.

Izvor: Blic

Pogledajte još