Grčka ponudila sto miliona evra

Magistar Velimir Ilić, srpski ministar za kapitalne investicije i Kostas Panagopulos, grčki ambasador u Beogradu, potpisali su u Vladi Srbije Protokol o međudržavnoj saradnji duž panevropskog Koridora 10 čiji je cilj da olakša efikasan protok robe i ljudi na graničnim prelazima duž te saobraćajnice.
− Ovaj protokol je potpisalo devet zemalja u okruženju i odnosi se na koridore koji prelaze preko njihovih teritorija, ali prvenstveno na granične prelaze, rekao je ministar Ilić. − Srbija ima veliki problem − jako veliko zadržavanje saobraćaja na njenim graničnim prelazima. Vladi Srbije dao sam dva predloga: prvi, da se formira posebna institucija, direkcija ili agencija za granične prelaze gde bi bili objedinjeni svi koji učestvuju u tom poslu (na graničnim prelazima rade predstavnici pet ministarstava: poljoprivrede, zdravstva, ekologije, policije i finansija), drugi, da se potpišu sporazumi o zajedničkom radu, naših i predstavnika Republike Srpske, na prelazu Sremska Rača, pošto je već obezbeđena saglasnost EU, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Evropska unija želi da učini sve kako bi se ubrzao saobraćaj na našim graničnim prelazima, koji sada bezrazložno traje i više desetina sati. Naravno da je za EU neshvatljivo i neobjašnjivo da hladnjača iz Austrije do naše granice stigne za 3−4 sata, a onda, iako je u tranzitu, na njoj izgubi 15−20 sati. Inače Srbija je uložila velika sredstva da se njeni granični prelazi prošire, modernizuju, što pre završe. Tako ćemo danas pustiti u eksploataciji prelaz u Batrovcima, veoma brzo i onaj u Horgošu, dok se prelaz u Preševu intenzivno gradi, naglasio je Ilić. − Ovaj Protokol je od strateškog i regionalnog značaja, rekao je ambasodar Panagopulos, jer su u njega involvirane sve države u okruženju, kojima će pomoći da na što bolji način iskoriste svoje potencijale, ne samo kad je reč o putnoj mreži, nego celokupan ekonomski, kulturni, intelektualni potencijal...
Ministar Ilić je iskoristio priliku i saopštio da je Vlada Grčke prošle nedelje reaktivirala Helenik plan koji, između ostalog, podrazumeva donaciju Srbiji vrednu 100 miliona evra kako bi se što završio autoput E−75 u Koridoru 10, od Leskovca do granice sa Makedonijom. Ilić je istakao da je za završetak svih poslova u Koridoru 10 neophodno oko 450 miliona evra i objasnio da je grčka donacija značajna da bi se stvorili uslovi za obezbeđivanje ostatka sredstava, a reč je o međunarodnim kreditima koji bi se servisirali iz naplate putarine, za taj posao. (“Pregled”)

Pogledajte još