Berluskoni: Italija već danas dobija vladu

Berluskoni je novinarima u Rimu rekao će biti deo vlade levog centra premijera Enrika Lete.

U međuvremenu, kabinet predsednika Italije je saopštio da će se mandatar Enriko Leta danas sastati sa predsednikom Đorđom Napolitanom koji bi po postizanju sporazuma o koaliciji trebalo i zvanično da ga imenuje za premijera.

Leta se jutros satao sa Berluskonijem, a sastanak koji je, kako se veruje, bio posvećen raspodeli ministarskih mesta, trajao je oko dva sata, prenosi AP.

Izbori održani u februaru su doveli do političkog zastoja koji je doveo do podela u Letinoj Demokratskoj stranci.

Strankama levog centra je bila potrebna podrška partija desnog centra kako bi formirale većinu u parlamentu čime je Berluskoni sa svojom desničarskom partijom Narod slobode ponovo dobio presudan uticaj.

Italijanski političar levog centra Enriko Leta potvrdio je da može da oformi vladu u kojoj bi zamenik premijera bio jedan od najbližih saveznika bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Leta je izjavio da će Anđelino Alfano, sekretar Berluskonijeve partije Naroda slobode, biti zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova.

Generalni direktor Banke Italije Fabricio Sakomani preuzeće ministarstvo privrede a bivša evropska komesarka Ema Bonino biće novi ministar spoljnih poslova, izjavio je Leta nakon sastanka sa predsednikom Đorđom Napolitanom.

Vlada će položiti zakletvu sutra ujutru, a parlament bi u ponedeljak trebalo da glasa o poverenju Enriku Leti, prenosi britanska agencija Rojters.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još