Klimatske promene: Očekuje nas ledeno doba

Ruski eksperti za klimu veruju da se aktivnost Sunca privremeno usporava svakih 200 godina i ono tada emituje manje toplote.

Ovaj period “hlađenja” mogao bi da dovede do toga da prosečne temperature na Zemlji padnu za nekoliko stepeni.

Poslednji put kada je došlo do ove sunčeve faze bio je između 1650. i 1850. godine, a naučnici su taj period nazvali “malo ledeno doba”.

Sledeći period zahlađenja mogao bi da počne između 2030. i 2040. godine.

Međutim, naučnici iz opservatorije Pulkovo u Sankt Peterburgu smatraju da “malo ledeno doba” neće biti ni izbliza oštro kao prošlo.

Istraživač Jurij Nagovicin kaže: “Očigledno je da sunčeva aktivnost opada. Imajući to u vidu, trebalo bi da uđemo u period zahlađenja koji traje između 200 i 250 godina. Ipak, neće biti tako oštar kao u 17. veku”.

Vladimir Kotljakov iz Ruske akademije nauka kaže: “Nema razloga da verujemo da će globalno otopljenje trajati do kraja ovog veka. Klima se menja po prirodnim ciklusima – toplijim i hladnijim, kao i sušnim i kišnim. Rani znaci zahlađenja su već tu i taj trend ćemo primetiti već u narednim godinama. Ljudske aktivnosti i industrijska zagađenja imaju veliki uticaj na okruženje, ali su sile prirode daleko moćnije”.

Izvor: B92

Pogledajte još