Isprobajte nove tehnike u borbi protiv stresa

Sledite par metoda za opuštanje kojima možete vratiti svoj organizam u ravnotežu:

1. Biljni čajevi opuštaju prenapregnut organizam:
Mešavina biljnih čajeva je prirodan i bezbedan način za regulaciju nervoze, stresa i napetosti jer za razliku od lekova za smirenje ne dovode do pojave zavisnosti i nema vremenskog
ograničenja u primeni. Fitoterapeuti najčešce preporučuju kamilicu, nanu, matičnjak, lavanda i valerijanu.

2. Ponovo aktivirajte svoj hobi:
Kada se usredsredite na posao koj vas ispunjava, na primer na slikanje, baštovanstvo, šetnju u prirodi, vožnju biciklom, negativne misli neće pobediti. Bitno je da radite nešto što će postati vaš hobi jer kada se angažujete oko nečega što vas čini zadovoljnim, nećete toliko misliti o problemima i osećaćete da radite nešto korisno za samog sebe .

3. Zamislite sebe na mestu i predelu koje vas opušta:
Instruktori joge bi sa ovim rečima započeli meditaciju u kojoj je vizuelizacija ključ uspeha. Dakle mašajte, fantazirajte, zamišljajte na primer sunčanu plažu, zeleni proplanak sa što više detalja, boja, mirisa,zvukova. Kreirajte svoju oazu mira u koju ćete se uvek mislima vraćati u trenutku kada ste na ivici nerava i osećate da je, žargonski rečeno, fitilj dogoreo.

4. Nemojte istovremeno raditi nekoliko poslova:
jer ćete se usled kratkih rokova ubrzo naći pod pritiskom i opet se vratiti u začarani krug bežanja od stresa, napetosti i nervoze. Koncentrišite se na stvari oko sebe, uživajte u bojama i oblicima, jer ćete jedino tako svoje misli osloboditi iz kandzi problema i egzistencijalnih briga.

5. Kućni ljubimci mogu biti odlični borci protiv stresa:

Utvrđeno je da maženje kučeta ili mačeta smanjuje krvni pritisak i hormone stresa.

6. Druženje sa prijateljima
, kao vid socijalne interakcije, omogućava da razmenite mišljenje i čujete i drugačiji pogled na probleme i možda, zajedničkim snagama dođete do rešenja.

7. Istrazivanja kažu da pola sata slušanja klasične muzike deluje na organizam i psihu kao da se uzeli lekove za smirenje. Smirujuća muzika sa opustajućim ritmovima ili vaša omiljena muzika koja vam prija može potpuno promeniti raspoloženje.

8. Odvojte makar pet minuta tokom dana za sebe da vratite misli u pozitivan tok.
Dišite duboko, ugušite kritičara u sebi i ponovite nekoliko puta pozitivne i afirmativne rečenice koje ce vam vratiti osmeh na lice. Na kraju nije bitno u koliko bezizlaznoj situaciji se nalazite, već na koji način posmatrate problem.
D.M.

Pogledajte još