Šabić: Napredak u javnom informisanju postoji, ali i još mnogo problema

"Veoma je važno da predstavnici vlasti i preduzeća koja su u javnom vlasništvu razumeju obaveze koje imaju prema novinarima i medijima kao predstavnicima javnosti i na pravi način odgovaraju na njih. Evidentni su pomaci na bolje, ali problema još uvek ima mnogo zbog čega sam više puta upozoravao na to da je neophodno da se na pravi način postavlja pitanje odgovornosti za kršenje zakonom utvrdjenih prava javnosti", naveo je Šabić u pisanoj izjavi.

Poverenik je dodao da proklamovani princip javnosti rada vlasti, uključujući i pristupanje Srbije medjunarodnim inicijativama kao što je Otvorena vlada, ne smeju ostajati na nivou proklamacija.

"Oni obavezuju vlast da javnosti pruža mnogo više informacija na najpogodniji način, proaktivno, javnim prezentiranjem raspoloživih baza podataka i na internetu. Iako i s tim u vezi ima odredjenih pomaka, ne možemo biti zadovoljni postojećim nivoom elektronske komunikacije naše vlasti i javnosti, tu se stvari moraju mnogo brže menjati", ocenio je Šabić.

On je podsetio na još nerešena ubistva novinara Radislave Vujasinović, Slavka Churuvije i Milana Pantića, i ocenio da država novinarima duguje i ličnu bezbednost, što podrazumeva i obavezu da kazni one koji tu bezbednost ugroze.

"Izuzetno je važno da ti slučajevi budu konačno rešeni. I zbog prošlosti, a pogotovo zbog budućnosti, kao garancija da se ništa slično u Srbiji više nikad ne sme i neće ponoviti"
, naveo je on.

Poverenik Šabić je, u pismima upućenim predsednicima Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, uputio čestitke svim novinarima u Srbiji povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija.

Osim najboljih želja za uspeh u radu, Šabić je potvrdio spremnost da novinarima pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije.

Izvor: Blic

Pogledajte još