SAD razmatraju opciju da naoružaju pobunjenike u Siriji

Čak Hejgel

Ideju o naoružanju sirijskih pobunjenika su prvobitno odbacili saradnici predsednika Baraka Obame, ali su je sada uzeli u razmatranje, rekao je Hejgel.

Upitan da li će američka vlada preispitati svoje protivljenje naoružavanju pobunjenika, Hejgel je odgovorio potvrdno.

Međutim, on nije želeo da iznese svoj stav, naglasivši da se "zalaže za ispitivanje opcija i traženja zajedno sa međunarodnim partnerima najboljih rešenja".
Obama je u Meksiku izjavio da ako SAD vide dokaze o daljem krvoproliću i o eventualnom korišćenju hemijskog oružja u Siriji onda će biti razmotrene "sve opcije".

Mirovni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi namerava da podnese ostavku, jer nisu uspeli njegovi napori da pronađe političko rešenje u sirijskom konfliktu, rekao je neimenovani diplomata UN, prenela je agencija AP.

Dok, sa jedne strane, generalni sekretar UN, Ban Ki-mun, traži razgovore i traži od svih zemalja da ne naoružavaju ni sirijsku vladu ni pobunjenike, s druge strane, Arapska liga podržava sirijsku opoziciju, što, prema Brahimiju, stvara posebno poteškoće, rekao je neimenovani diplomata.

Brahimiju, takođe, smetaju i podele u Savetu bezbednosti UN, zbog kojih nije moguće preduzeti nikakvu akciju prema Siriji, dodao je neimenovani diplomata.

Lavrov: Naoružavanje neodržavnih igrača protivrečno međunarodnom pravu

Moskva je spremna na razgovore sa svim grupama sirijske opozicije, uključujući i Sirijsku slobodnu armiju (SNA), izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, komentarišući izjavu komandira te armije Salima Idriza o spremnosti da se sretne sa ruskim zvaničnicima.

(old_image)

Sergej Lavrov

- Nisam čuo za tu izjavu, ali ako je tačna, otvoreni smo za razgovore sa svim grupama - rekao je Lavrov.

On je, međutim, dodao da "puteve za prekid nasilja ne treba tražiti u Moskvi i drugim prestonicama, već u okviru direktnih pregovora vlade i opozicije Sirije, kako je to predviđeno Kominikeom iz Ženeve".

Lavrov je, pritom, rekao da naoružavanje sirijske opozicije predstavlja stavljanje uloga na vojni scenario, a ne na političko rešavanje.

- Naoružavanje neodržavnih igrača protivreči međunarodnom pravu i sada ne treba dolivati ulje na vatru, već ispunjavati ono što je dogovoreno u Ženevi. Oni koji govore o vojnom rešenju problema treba da shvate da će realizacija njihovih geopolitičkih ciljeva biti plaćena novim i novim sirijskim žrtvama - rekao je on.

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još