Predsednik Venecuele: Obama je šef svih đavola

"Obama se iz centralne Amerike oglašava gomilom drskih primedbi. On daje naređenja i blagoslov fašističkoj desnici da napada demokratiju u Venecueli", rekao je Maduro u subotu, nakon što je Obama odbio da prizna njegovu pobedu na predsedničkim izborima.

"Ali mi ovde branimo naše institucije, mir, demokratiju, venecuelanski narod, a možemo da sednemo i razgovaramo sa svima, čak i sa velikim šefom svih đavola: Obamom", kazao je Maduro.

Obama, koji se nalazi u poseti Kostariki, nije želeo u intervjuu za američku mrežu na španskom jeziku "Univision" da kaže da li SAD priznaju Nikolasa Madura kao pobednika predsedničkih izbora, održanih prošlog meseca u Venecueli.

On je samo naveo da čitav region posle kontroverznih izbora 14. aprila posmatra "nasilje, proteste, suzbijanje opozicije".

"Naš opšti stav je da građani Venecuele treba sami da izaberu lidere na legitimnim izborima. Naš pristup nije ideološki. On je zasnovan na pojmu naših osnovnih principa ljudskih prava, demokratije, slobode informisanja i okupljanja. Da li se oni poštuju? Ima izveštaja da nisu u potpunosti poštovani posle izbora", kazao je Obama.

Maduro je porazio opozicionog lidera Enrikea Kaprilesa, bar prema zvaničnim podacima, sa minimalnom razlikom u broju glasova. Međutim Kapriles ne priznaje poraz, tvrdeći da je bilo nepravilnosti.

U Venecueli je situacija napeta od izbora
, a vlada kaže da je devet ljudi poginulo u protestima koji su održavani nekoliko dana posle izbora.

Oštar verbalni napad Madura na aktuelnog američkog predsednika podseća na slične kritike njegovog prethodnika, pokojnog Uga Čavesa, koji je, između ostalih uvreda, bivšeg američkog predsednika Džordža Buša mlađeg takođe često nazivao "đavolom".

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.