POČIVA NA OSAM PRINCIPA: Iskrenu vezu gradi poverenje

Kada kažemo - zdrav emocionalni odnos, mislimo na poverenje. Ali to nije nešto što nam je tek tako dato, već "vezivno tkivo" na kojem se radi i koje se gradi. Stručnjaci poručuju da se, ako vam je stalo, svakog dana bavite svojom vezom, vodeći računa da zadovoljite nekoliko osnovnih principa na kojima poverenje počiva:

Iskrenost

Svaka laž se pre ili kasnije otkrije, a ona nepovratno urušava odnos, koji posle saznanja o neiskrenosti jednog partnera više nikada ne može da bude čvrst. Sve što prećutite, kad-tad će isplivati i tako se odraziti na gubitak poverenja.

Pouzdanost

Uvek dokazujte (pogotovo i na sitnicama) partneru da mu verujete da može da uradi neke stvari bez obzira na vreme i okolnosti, da znate da je pouzdan i da isto to on može da očekuje od vas. Tako ćete izgraditi međusobno poverenje.

Bez poređenja sa drugima

Sva iskustva iz prethodnih veza treba da ostanu prošlost, a ne da se koriste kako bi se partner poredio sa bivšom ljubavi i svim onim što je valjalo ili nije.

Vera u partnerove mogućnosti

Važno je da verujete da vaš partner dobro radi ono što radi, a ne da ga stalno kritikujete i prebacujete mu da je nesposoban. To nije dobro za njegovo samopouzdanje, a time ni za vašu vezu.

Bez patološke ljubomore

Ne smete da gradite odnos u kojem od početka postoji vaša ili partnerova neopravdana ljubomora, jer tu ne može da "nikne" poverenje, što znači da nema ni kvalitetne ljubavne priče.

Bez skrivanja ličnih želja

Većina pravi grešku na početku veze, želeći da se po svaku cenu svidi partneru, pa mu ne kaže baš sve što sama voli i želi. Pretvaranje se kad-tad obije o glavu, jer temelji na kojima je odnos počeo nisu bili zdravi.

Znati reći "ne"

Onda kada mislite da je bolje da nešto radite odvojeno, da se na nekim mestima i prilikama pojavi samo jedno od vas, kada nešto ne možete ili ne umete da uradite, bolje je da to kažete, nego da na silu učestvujete.

Suočavanje sa problemima

Jedino blagovremeno rešavanje nesporazuma i nesuglasica može da ojača međusobno poverenje. Nemojte probleme da gurate pod tepih, nego se odmah suočite sa njima.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još