Naser Keljmendi: Najveći kriminalac Evrope

Čampara kaže da će pravosudne institucije učiniti sve da on bude izručen Bosni i Hercegovini (BiH).

Naser Keljmendi za kojim je BiH raspisala međunarodnu poternicu i koji se nalazi na "crnoj listi" američkog Stejt departmenta kao jedan od najvećih narko-bosova koji predstavlja pretnju za SAD, uhapšen je u Prištini, potvrdila je danas kosovska policija.

Čampara, koji vodi istragu protiv osumnjičenih i uhapšenih u prošlogodišnjoj akciji "Lutka" za koju se smatra da je bila najvevća u postdejtonskoj BiH, kaže da u BiH još nije stigla službena potvrda o hapšenju Keljmendija, te da očekuje da ona uskoro stigne preko Interpola.

Keljmendi je uhapšen sa još jednom osobom čije se ime ne spominje i oni se nalaze u pritvoru.

''Učinit ćemo sve što budemo mogli da bi on bude izručen BiH. Želimo da mu se sudi ovde u Sarajevu'', kazao je Čampara izrazivši zadovoljstvo zbog toga što je, kako je rekao, Keljmendi napokon uhapšen.

''On je glavni osumnjičeni u ovom slučaju i jedan od glavnih nosilaca kriminala u Evropi. Jedan je od najvećih kriminalaca ne samo u ovom delu sveta, već i Evropi. Kao što je poznato, nalazi se i na ''crnoj listi'' američkog predsednika Baracka Obame. Ovo pokazuje jednu ozbiljnost pravosudnih institucija u BiH. Ovo je uspeh i jedna kruna svega'', kazao je Čampara, preneli su bosanski mediji.

Činjenica da BiH nije priznala Kosovo ne mora biti prepreka za izručenje Nasera Keljmendija s obzirom na to da se međunarodna pravna pomoć odvija nesmetano kad su u pitanju zamolnice za izručenje, izjavio je ranije ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Čolak je rekao da kosovski ustav, kao i zakonodavstvo dopuštaju izručenje vlastitih građana.

I ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić kaže da Keljmendi treba da bude izručen BiH.

Pedesetpetogodišnji narko bos Naser Keljmendi državljanin je BiH, a rođen u Peći. Živeo je u Sarajevu odakle je uoči policijske akcije "Lutka", prebegao u Crnu Goru gde je, inače, cesto boravio, a potom i na Kosovo i Metohiju odakle mu se gubio svaki trag.

On za sebe kaže da je biznismen, čist pred zakonom i pred Bogom, a obavešteni tvrde da na računu ima oko 10 miliona evra.

Njegovi saradnici su ga opisali kao čoveka koji voli žene i skupe automobile.

Prema saznanjima policija u regionu, koja su prenosili mediji, Keljmendi je vođa jedne od najjačih albanskih kriminalnih grupa na Balkanu.

U Sarajevu poseduje tri kuće, dva stana i hotel "Kaza grande" (Casa Grande), a u Podgorici stan. U crnogorskom letovalištu Ulcinju poseduje stan, 11 stambenih prostorija ukupne površine 377 metara kvadratnih, kuću, te stambenu zgradu od 1.600 metara kvadratnih. I - hotel na Velikoj plaži koji se zove isto kao onaj na sarajevskoj Ilidži - "Kaza grande".

U Sarajevskom kantonu, protiv Keljmendija i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika u proteklih nekoliko godina podneto je više od deset krivičnih prijava, uključujući i one za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje. Keljmendi je izjavljivao da se nije bavio nezakonitim poslovima.

Na dugačkoj listi Keljmendijevih kontroverznih prijatelja i najbližih saradnika su - kako tvrdi SIPA - bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, bivši komandant snaga BiH u Srebrenici Naser Orić, kosovski biznismen Ekrem Luka (koji je, u međuvremenu, izgleda postao "bivši prijatelj") i odbegli Safet Kalić Sajo iz Crne Gore.

Po najnovijim saznanjima beogradske "Politike", među Keljmendijevim saradnicima je i Zvonko Veselinović, kontroverzni biznismen sa severa Kosova koji je - kako navodi taj list - povezan sa klanom Keljmendi.

Kada su se jula prošle godine pojavile informacije da je jedan od najvećih narkobosova u Evropi Darko Šarić, koji se nalazi u bekstvu zbog optužnice za šverc više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, viđen u Drvaru, štampa je pisala da se sastao i sa Naserom Keljmendijem.

Izvor: b92

Pogledajte još