Bangladeš: Zabranjeni skupovi, 37 žrtava

Na stotine demonstranata je povređeno i više desetina je uhapšeno u okršaju sa policijom koja je razbila skup u blizini poslovnog centra Dake, dok je vođa protesta ukrcan u avion u drugom bangaldeškom gradu Čitagong gde su takođe održani protesti, navodi Rojters.

Demonstranti su blokirali puteve sa zapaljenim gumama i trupcima, tokom više od pet sati sukoba, napali policijsku stanicu i zapalili najmanje 30 vozila, uključujući policijske kamione. To je radikalizovalo policijsku akciju, javila je lokalna privatna televizija Ekatar, navodi AP.

Sukobi su počeli juče pošto je oko 200.000 islamskih tvrdolinijaša umarširalo u Daku zahtevajući verske reforme odnosno "talibanizaciju" zemlje koja održava sekularizam kao državnu politiku, dodaje AFP.

Britanska agencija prenosi da proteste u više gradova u Bangladešu vodi grupa "Hefajat-e-Islam" pošto je 5. maja dala krajnji rok vladi da uvede novi zakon protiv bogohuljenja i vrati zavet Alaha u ustav, zabrani "slobodno mešanje" žena i muškarca i uvede obavezno islamsko obrazovanje.

Sekularna Vlada Bangaldeša ove, većinski, muslimanske zemlje, odbacila je takve zahteve.

Oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun i pozvao političke i verske lidere u Bangladesu da se uključe u konstruktivan dijalog i pomognu na suzbijanju tenzija u zemlji, navodi Rojters.

Izvor: b92

Pogledajte još