Gde su i šta rade: Bivši moćnici godinu dana posle izbora

Đurđevdanski politički zemljotres najviše je pogodio Demokratsku stranku, koja je nakon gubitka predsedničkih izbora njihovog kandidata, doživela pravi brodolom - sačuvala je vlast samo u Vojvodini i u Beogradu, a sama je promenila identitet, predsednika i ključne ljude.

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, postao je i bivši predsednik u DS, a kad su se izjalovile spekulacije o njegovom angažmanu u nekoj od međunarodnih institucija, čast mu je spasena zaposlenjem u stranci i funkcijom počasnog predsednika, piše "Blic".

I njegova desna ruka Miodrag Rakić, šef kabineta i sekreter Saveta za nacionalnu bezbednost, spao je na potpredsedničko mesto u stranci, a i ostale sive eminencije iz Tadićevog okruženja ostale su bez moći: čuvena savetnica za medije Jasmina Stojanov mesecima posle izbora nije mogla da nađe posao i sada radi u PR agenciji, dok bivši savetnik Nebojša Krstić vezu sa politikom održava tvitujući i pišući blogove.

Srđan Šaper, vlasnik „Meken grupe“ i čovek od izuzetnog uticaja na Tadića koji je kreirao brojne političke kampanje DS-a, nije više član Predsedništva demokrata, ali je sačuvao svoju poslovnu imperiju.

U međuvremenu je nekoliko bivših ministara moralo da, po nalogu novog šefa stranke Dragan Đilasa, podnese ostavku i na poslaničke funkcije. Među njima je Snežana Malović, koja je takođe morala da se zadovolji stranačkom funkcijom, dok su ministar urbanizma Oliver Dulić i ministar odbrane Dragan Šutanovac došli pod udar zakona. Prvi čeka suđenje zbog zloupotrebe službenog položaja i ponovo radi kao lekar ortoped, dok je Šutanovac, pod krivičnom prijavom zbog prikrivanja imovine, sada u ulozi suinvestitora u izgradnji elitnog stambenog prostora na Vračaru, piše "Blic".

Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede koji je smenjen prilikom rekonstrukcije vlade, trenutno se nalazi u zatvoru zbog afere “Azotara”, a njegov naslednik na ministarskom mestu Dušan Petrović, čovek od Tadićevog poverenja, izbačen je iz stranke i osnivao je sopstvenu partiju “Zajedno za Srbiju”.

Iz stranke je izbačen i bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji do jeseni ima uhlebljenje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a nije se odrekao ni poslaničkog mesta.

Faktički bez posla je ostao i bivši premijer Mirko Cvetković, koji je nedavno izjavio da je ušao u biznis sa inostranim partnerima. Cvetkovićev dugogodišnji poslovni saradnik Zvonimir Nikezić, vlasnik konsultantske kuće “CES Mekon”, završio je u pritvoru zbog afere “Azotara”, dok se njegov sin Dušan, bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija, povukao iz javnosti.

Izbori su došli glave i najmoćnijem čoveku Srbije Miroslavu Miškoviću, vlasniku „Delta holdinga“, koji je gotovo pola godine u pritvoru zbog spornih privatizacija putarskih preduzeća, a probleme u poslovanju ima i Miroslav Bogićević, vlasnik šabačkog “Farmakoma” koji je nezvanično važio za jednog od glavnih finansijera Demokratske stranke.

(Izvor: Blic - Ranko Pivljanin)

Pogledajte još