Vučić: Jug prihvata sporazum, sever i dalje odbija

Vučić je u intervuju za Novi magazin objasnio da je na sastanku došlo do pomaka, ali da konsenzus sa kosovskim Srbima nije postignut i da će tokom posete Kosovu u nedelju biti nastavljeni razgovori.

"Najveći deo vremena provešćemo na severu Kosova i Metohije. Očekujem da budu prisutni odbornici sve četiri opštine sa severa - Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka. Bez obzira što su neki već izgubili legitimitet nemam bojazni da razgovaram sa svima, da im izložim argumente cele Srbije", kaže Vučić u intervjuu koji će Novi magazin integralno objaviti u broju od četvrtka 9. maja.

Srbija je prihvatala argumentaciju Srba sa severa i ponudila referendum na kojem bi oni bili u prednosti sa pitanjem: "Da li ste za sporazum ili ne", dodao je Vučić.

"Sporazum smo prihvatili zato što znamo da bi ljudi u Srbiji birali budućnost. I kada stvari već tako stoje želimo da razgovaramo sa kosovskim Srbima, da objasnimo šta dobijaju, šta su teške stvari. Ništa nećemo da krijemo, nikoga nećemo da lažemo", kazao je vicepremijer.

Prvi put će sever Kosova i enklave južno od Ibra imati ozbiljne strane investicije, najmanje dva velika projekta, a država Srbija će podstaći značajan broj porodičnih firmi koje budu napravljene, odnosno mali i srednji biznis.

"Istovremeno, albanske čizme neće biti na severu, a to je ono čega se najviše plaše. Možete policajce da stavite u kakve god hoćete čizme uvek će biti 98 odsto Srba i dva odsto Albanaca. NATO je garant da na severu neće biti nikakvih drugih oružanih formacija, to smo u pisanoj formi dobili od Rasmusena", kazao je Vučić.

Za nedelju 12. maj, najavljena je poseta vicepremijera Kosovu i razgovor sa predstavnicima Srba, ali i sa građanima.

Glavna tema je sporazum iz Brisela parafiran 19. aprila između Beograda i Prištine.

(Izvor: Novi magazin)

Pogledajte još