Kamerni orkestar Kineskog radija

Muzika uz koju ste na trenutak i vi  mogli da progovorite kineskim jezikom. Zvuci koji zvuče tako poznato, a opet tako daleko. Koncert kamernog orkestra Kineskog radija, održan u centru "Sava", u okviru ovogodišnjeg Belefa, tek nikog nije mogao da ostavi ravnodušnim. Muzika koja se izvodi na drevnim kineskim instrumentima. Koncert za elitu, zaljubljenike u egzotiku i etnomuzikologiju, one koji žele da čuju nešto  drugačije... Slušalo ga je svega oko stotinak gledalaca koji su, zajedno sa orkestrom, sedeli na velikoj sceni. Tokom više od dva sata muziciranja čule su se melodije koje vas za trenutak mogu podsetiti i na neke od balkanskih zvukova, nastup cirkusa, uličnog ansambla iil najbolje muziciranje vrhunskog evropskog klasičnog orkestra.
Koncert je otvorila kompozicija "Ljubav prema Kin Čuan" kompozitora Zeng Jong Kinga. Ova pesma se zasniva na motivima iz melodija lokalnih opera kao što su "Kvinđan", "Vanvan i Meihu" i bogatim ekspresivnim tehnikama na instrumentu pod nazivom "dizi". Zanimljivo je da orkestar Kineskog radija nema dirigenta, već svaku kompoziciju vodi solista. Na programu su bile i pesme "Kamilja zvona duž puta svile", Ning Jonga koja je izvedena na instrumentu "da ruan", "Dva leptira" , "Sunce sija nad Takskogranom", "Žetva", "Ljuav prema zavičaju", "Voz dolazi u Dongksiang", "Ples naroda Jao", "Proleće na Mesečevoj reci", "Sreća zbog obilne žetve", "Mesec se ogleda u lokvi vode", "Duboka noć", "Dobre vesti stižu do pograničnog sela". Usledila su i dva bisa, a izostala su kao iznenađenja, istina stidljivo najavljivane kompozicije Mocarta i Bizea, kojim orkestar Kineskog radija zna da iznenadi publiku.
Orkestar Kineskog radijaosnovan je  posle Drugog svetskog rata u nameri da afirmiše stare instrumente i tradicionalnu muziku. Putovao je u više od 40 zemalja, a ovo nije prvi nastup ni u našoj zemlji -  nastupio je u bivšoj Jugoslaviji 1977. godine.   

Pogledajte još