Tačno u 12.44: Danas miting kosovskih Srba u Beogradu

Kako je juče rekao poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) i jedan od lidera Srba sa severa Kosova Marko Jakšić, miting na Trgu Republike počeće u 12.44, što simbolizuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Jakšić je novinarima u Domu Narodne skupštine Srbije rekao da će na skup u Beograd doći veliki broj Srba sa celog Kosova i dodao da skup neće biti stranački.

"Miting će imati isključivo nadstranački ili vanstranački karakter, na njemu neće govoriti niko od predsednika političkih stranaka, na njemu neće pričati niko ko je u stranačkom smislu eksponiran, daće se šansa istaknutim javnim ličnostima države Srbije da povodom ove izdaje koja se desila na Kosovu i Metohiji kažu svoju reč", rekao je Jakšić.

On je naveo da će, kada su u pitanju govornici sa Kosova, biti samo njih troje - predsednik jedne opštine severno i jedne opštine južno od Ibra, a govoriće i jedan student Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Jakšić je ponovo ocenio da je briselski sporazum protivan Ustavu Srbije.

On je podsetio da radi u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, uz napomenu da ako država želi da tu ustanovu stavi pod jurisdikciju Prištine, mora da menja Ustav i zakon, jer je bolnica u mreži zdravstvenih ustanova Srbije.

Prema njegovim rečima, Beograd će sigurno pristati i na plan za primenu sporazuma, iako je dva puta odbio ono što je u Briselu ponuđeno.

"Opet će navodno Beograd da se bori i opet ce biti onako kako Priština kaže. Poslednjih godinu dana imali smo prilike da tako nešto sijaset puta vidimo u praksi", kazao je Jakšić.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još