Beograd: Sajam tehnike od 13. do 17. maja

Najviše izlagača biće iz Slovenije, Češke, Nemačke, Hrvatske, Austrije, ali i Srbije, Belgije, BiH, Bugarske, Rusije, Italije, Koreje, Mađarske, Makedonije, Poljske, Slovačke, SAD, Švajcarske,
Švedske, Tajvana, Turske, Velike Britanije.

Biće izložene savremene tehnologije iz oblasti automatizacije, roboti, bežične komunikacije, elektronika, elektroenergetika, rasveta, procesna tehnika, ali i energetske efikasnosti, primene u IT industriji.

Na 57. Sajmu tehnike biće više od 200 noviteta, od kojih će 77 tehnoloških novosti predstaviti naučne organizacije i institucije pod okriljem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Srbije, kao i 124 noviteta ostalih izlagača.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, Radivoje Mitrović, kazao je da je taj sajam postao brend koji Srbiji otvara vrata u budućnost.

"Srbija mora podići efikasnost i relevantnost znanja i obrazovanja, a to je moguće podizanjem kvaliteta naučno istraživačkog rada", rekao je Mitrović.

On je dodao da će na sajmu biti organizovana brojna predavanja, koja će ponuditi najnovija rešenja, kao i da će sajam "opravdati želju države da tehnika postane istinski generator razvoja ovog društva".

Mitrović je istakao da je Beogradski univerzitet među 500 najboljih u svetu, od 22.000 na Šangajskoj listi, a da je Srbija na 48. mestu u istraživanjima na osnovu globalnog rangiranja 226 zemlje.

Kako je najavljeno, biće organizovan i prateći program manifestacije, predavanja, izložbe, kao i dodela nagrada za najbolja tehnička dostignuća.

Radno vreme sajma je od 10 do 18 časova, cena ulaznice 400 dinara, za grupne posete 250, dok je za grupne posete učenika i studenata stručnih škola ulaz besplatan. Cena parkinga je 100 dinara na sat.

Izvor: Beta, B92

Pogledajte još