Tucić: Šokantan čin Amfilohija i Atanasija

Na Trgu Republike u 12.44 počelo je okupljanje za miting Srba sa severa Kosova pod sloganom "Ostajemo u Srbiji", koji je organizovan zbog protivljenja Srba i neprihvatanja sporazuma iz Brisela koji su potpisali predsednici vlada Srbije i Kosova 19. aprila u Briselu.

Mitingu prisustvuje i nekoliko pripadnika SPC, među kojima je i mitropolit Amfilohije. On je na početku mitinga služio "liturgiju" za upokojenje Vlade i Skupštine, dok je umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić) rekao, govoreći o državnom vrhu Srbije, da su "ova trojica na vlasti izdajnici koji veruju u garancije NATO-a".

"(Premijer Ivica) Dačić kaže da je za zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i (ubijeni premijer Srbije Zoran) Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi", rekao je Atanasije.

Verski analitičar Živica Tucić kaže za B92 da je šokiran činom mitropolita Amfilohija.

"Molitva za upokojenje može se reći za one koji više nisu živi. To je jedan izraz koji se pominje u opelima i pomenima. Za nekoga živoga se ne može reći da se moli da bude upokojen. Meni je ova izjava prosto šokantna. Ne znam šta bih drugo rekao. Nije smelo do nje da dođe, previše je time rečeno i mislim i nije smelo tako da se kaže. Neko bi ovo mogao ovo da protumači da se poziva da neko više ne bude na vlasti i u životu. Ja sam isuviše iznenađen ovakvom izjavom da bih mogao da komentarišem šta je mitropolit u stvari hteo da kaže", kazao je Tucić.

Tucić objašnjava i drugu činjenicu, koja otvara posebno pitanje, a to je da mitropolit Amfilohije, pošto dolazi iz druge eparhije ne bi trebalo da govori ili vrši verske službe na teritoriji eparhije koja nije njegova.

"Beograd je teritorija beogradske arhiepiskopije, znači patrijarha i ma koji episkop iz druge eparhije trebalo bi da ima saglasnost da na teritorije beogradske arhiepiskopije nešto kaže ili pak da obavi neki crkveni obred. Crkva sada duguje objašnjenje kako je do ovoga moglo da dođe i da nam razjasni takve reči i učestvovanje mitropolita Amfilohija na ovom skupu", zaključio je on.

(Izvor: B92, Beta)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.