Novi Sad: Već osam godina mu kradu identitet i otvaraju firme

Iako ima određenih sumnji, do sada nije saznao ko mu je ukrao identitet.

Nažalost, on nije ni prvi ni poslednji građanin kojem je naneta ogromna šteta zbog zloupotrebe ličnih podataka. "Dvojnika pretpostavljam da imam 10, zato što u svim različitim bankama je različita slika Nikole Vujkov Isića", kaže Nikola Vujkov Isić.

Nikola nikada nije gubio lična dokumenta, a neko njegovu ličnu kartu i matični broj zloupotrebljava već punih 8 godina. Ni sam ne zna koliko je puta davao izjavu u policiji, ali je izvesno da su na njegovo ime otvorene najmanje dve firme, koje su redom varale...

"Prva banka, druga, treća, četvrta, da ne nabrajam koliko ih je oštećeno... Ni sam ne znam koliko banaka, ni sam ne znam koja je cifra, ali cifre su ogromne. Samo jedna stvar sa spiska je da je firma “Progres” oštećena za 50 kompjutera sa kompletnom opremom", kaže Vujkov Isić.

Iako je sudski veštak dokazao da potpis na menicama nije njegov, problemi nisu prestali. Zbog situacije u kojoj se nalazi, godinama ne uspeva da pronađe posao.

"Svima kod kojih sam pokušavao da se zaposlim ja iskreno kažem šta se u mom životu dešava, niko neće da zaposli nekog nazovi prevaranta, pa da ima problema, da dolazi policija, da me opet saslušava..."

Sa Nikolinim slučajem upoznati su i Partneri za demokratske promene Srbije, koji su u nedavno završenom istraživanju na temu krađe identiteta utvrdili da smo zapravo svi nezaštićeni, ukoliko ne pazimo dovoljno.

"Potrebno je pobošljati te mehanizme kontrole pri registrovanju firme, potrebno je ustanoviti principe, eventualno neke dvostruke provere identiteta. Mi, kao građani, moramo da budemo izuzetno obazrivi i da ostavljamo onoliko podataka koliko je u tom trenutku neophodno", kaže Uroš Mišljenović iz organizacije Partneri za demokratske promene Srbije.

U policiji i Tužilaštvu nismo uspeli da saznamo da li je istraga o ovom slučaju u toku. Nikolina jedina želja je da bude oslobođen kredita i drugih obaveza prema bankama, koje nikada ni nije uzimao za sebe. A i kako bi kada je godinama nezaposlen?

Izvor: B92

Pogledajte još