Dodik: Antisrpski plan EU

Predsednik Republike Srpske je obrazložio da je tu reč o "povoju antisrpskog plana".

Naredne godine, na veliki pravoslavni praznik Vidovdan, 28. juna, navršava se 100 godina od kada je Srbin Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što se smatralo povodom za izbijanje Prvog svetskog rata.

U otvorenom pismu predsednicima Evropske unije, Evropske komisije i šefovima država i vlada svih članica Unije, Dodik je istakao da su Srbi u više navrata u poslednje dve decenije bili na udaru međunarodne zajednice po razilčitim osnovama, a da se ovoga puta radi o još jednom, kako kaže, menjanju istorije i njenog povezivanja sa skorom prošlošću BiH.

Dodik kaže da je poznato da sarajevski atentat nije bio pravi uzrok svetskog sukoba, ali dodaje da tu ocenu, ipak, treba treba ostaviti istoričarima. Istovremeno, predsednik Srpske je odbacio povezivanje tog događaja od pre jednog veka sa poslednjim ratom što se, kako ukazuje, nastoji učiniti ovom manifestacijom.

"Zdravo za gotovo se uzimaju navodi da se radi o stogodišnjici atentata 'koji je doveo do izbijanja Prvog svetskog rata... i bolnih sećanja na opsadu Sarajeva pre dvadeset godina. U potpunosti osporavam da ova dva istorijska događaja mogu da se zasnivaju na istim pretpostavkama i pretpostavljam da je ovde u povoju antisrpski plan", napisao je Dodik u pismu, a preneo je banjalučki "Glas Srpske".

Dodik, naime, naglašava da Republika Srpska nikada nije zvanično obaveštena o projektu u kojem se navodi i da njegove "aktivnosti... treba da posluže kao pokretač vekovnog projekta da Sarajevo postane raskrsnica svih evropskih kultura" (projekat Most kultura). "Svako ko imalo poznaje činjenice vam može reći da Sarajevo sigurno ne može da bude taj kulturološki san, jer je, kao što vam je svakako poznato, 95 odsto stanovnika tog grada je bošnjačke nacionalnosti, a ovaj procenat stalno raste. Stoga se pre može smatrati monokulturnim gradom", napisao je, između ostalog, predsednik Srpske u pismu evropskim zvaničnicima.

On je naveo i da se u samom projektu naglašava da je namera "multidisciplinarnog festivala... iako se radi o obeležavanju događaja iz prošlosti... da se usredsredi na budućnost BiH... u političkom kontekstu mira i obnove", a najavljeno je da će se u sklopu tih manifestacija održati nekoliko izložbi na različitim lokacijama u Sarajevu i više gradova u BiH, kao i niz konferencija na visokom nivou i okruglih stolova, uz mogućnost da se pomenuti događaji "zatvore političkim sastankom": "Apsolutno sumnjam da će najznačajniji delovi projekta biti objektivni prema Srbima i veoma se pitam koja bi bila suština navedenog političkog sastanka? Donošenje još zaključaka protiv Srba? I konačno, mogu da vas uverim, a imajući u vidu sve navedene primedbe, da izložbe koje se predviđaju projektom neće biti dobro primljene u Srpskoj."

A kao dokaz da je sve tako kako piše, Dodik ukazuje i na izjavu gradonačelnika Sarajeva, Ive Komšića, koji je nedavno rekao da je "Evropa shvatila da se najveći sukob nakon Prvog svetskog rata dogodio upravo u BiH". "Prema tome, smatram da treba staviti upitnik nad dobrim namerama tog projekta", napisao je Dodik.

Izvor: B92

Pogledajte još