Niš: Vrh vlasti sprečio hapšenje brata komandanta Žandarmerije

Kako “Blic” saznanje, policajci su bili spremni, ali je došla direktiva “sa najvišeg nivoa” da se operativci raspuste. U Višem tužilaštvu u Nišu koje je izdalo nalog za procesuiranje žandarma za “Blic” je juče potvrđeno da im je stigao izveštaj Sektora unutrašnje kontrole (SUK) o istrazi koja je od septembra vođena protiv desetine pripadnika Žandarmerije.

Ta grupa je, kako tvrde u Tužilaštvu, osumnjičena za teška krivična dela, od reketiranja, zelenašenja, iznuda, a sumnja se i na neka mnogo teža krivična dela.

- U Tužilaštvu smo izuzetno rezignirani što policija nije odgovorila na zahtev za procesuiraje svih umešanih u ova krivična dela uprkos kompletnim dokazima o delovanju ove grupe. Pitamo zbog čega je i po čijem nalogu akcija otkazana u poslednjem trenutku - navode u Tužilaštvu.

Reketiranja, ucene, zelenašenje na proveri Operativci SUK navodno su otkrili da se trojica oficira niškog odreda Žandarmerije, predvođeni Draganom Dikićem, bave ucenama, iznudama i reketiranjem. Dragan Dikić se bavio i obezbeđivanjem noćnih klubova u Nišu, Kruševcu i Prokuplju, a pominjalo se i da žandarmi službenim vozilima za 200 evra obezbeđuju pojedine kriminalce. Bratislav Dikić je sve optužbe na račun pripadnika Žandarmerije odbacio, rekavši da iza svega stoji albanska mafija, koja bi da ga skloni sa čela Žandarmerije zbog uspeha u borbi protiv terorizma i šverca narkotika.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je u SAD juče nije odgovarao na pozive i poruke “Blica”, dok je državni sekretar u MUP-u Vanja Vukić izjavio da mu nije poznato da je akcija otkazana, niti ko je to mogao da uradi.

- Ne znam šta je moglo da dovede do otkazivanja akcije. Sigurno je da niko nikoga ne može da zaštiti ukoliko je činio krivična dela. Taj ko bi to pokušao da uradi, sam bi bio u problemu. Ako je akcija planirana, do nje će doći - tvrdi Vukić.

Na našu konstataciju da smo došli do saznanja da je neko iz samog vrha MUP-a obustavio akciju, on kaže da “to nije tačno”.

Dragan Dikić i trojica njegovih kolega dovode se u vezu sa reketiranjem, zelenašenjem i obezbeđivanjem sumnjivih lokala, pa čak i sa dilovanjem droge.

Istraga o zloupotrebama pojedinaca iz Žandarmerije pokrenuta je u septembru 2012, a ubrzana je nakon 27. januara kada je u Nišu ubijen Đorđe Stojanović, sin vlasnika menjačnice. Stojanović je nekoliko dana pre smrti dao izjavu i dokaze inspektorima SUK tvrdeći da je žrtva ucenjivača iz Žandarmerije.

Kako je “Blic” u martu pisao, inspektori Sektora unutrašnje kontrole Ivan Petković i Ljubiša Puzović, koji su raskrinkali kriminalne poslove i sastavili izveštaje o delovanju ove grupe, dobili su dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje.

Obezbeđenje je tada dodeljeno i Draganu Cvetkoviću, načelniku tog sektora, pod čijim okriljem se vode sve istrage.

Petković, Puzović i Cvetković su u prethodnom periodu, otkada je raskrinkano delovanje ove grupe, dobili na desetine pretećih poruka na svoje mobilne telefone.

Izvor: Blic

Pogledajte još