Beograd: Studenti blokirali Rektorat (VIDEO)

"Imaju prilično nejasne zahteve, a jedan od njih je besplatno školovanje", rekao je Tanjugu prorektor Univerziteta u Beogradu Miodrag Popović i naveo da rukovodstvo Rektorata za sada neće zvati policiju.

Na blogu za besplatno obrazovanje su napisali da su u zgradu Rekotrata ušli studenti Beogradskog i Univerziteta umetnosti i postavili su fotografije na kojima se vide transparenti koje su raširli na terasi zgrade na Studentskom trgu.

Na transparentima između ostalog piše "student nije klijent" i "znanje nije roba".

Oni na tom sajtu pišu da će večeras u zgradi Rektorata imati plenum i da blokadi pozivaju sve studente da se priključe zajedničkoj borbi protiv poskupljenja školarina.

Kako navode, oni ovom akcijom žele da skrenu pažnju na loš položaj studenata u Srbiji, da su suočeni sa manjkom perspektive i otežanim pristupom obrazovanju.

Studenti su nezadovoljni što je više od deset fakulteta Univerziteta u Beogradu zatražilo veće školarine, u proseku za 12 odsto.

Jedan od studenata, Ivan Kardun, rekao je Tanjugu da se ta grupa studenata okupila kako bi zatražila da se povuče predlog o povećanju školarina.

"Smatramo tu odluku sramnom. Smatramo da to je korak dalje ka komercijalizaciji obrazovanja koje treba da bude javno dobro", rekao je Kardun.

Prema njegovim rečima, okupljeni traže i podršku resornog Ministarstva, profesora i cele naučne zajednice u borbi za kvalitetno i besplatno, odnosno javno finansirano obrazovanje.

Kardun, student Filološkog fakulteta, napomenuo je da svi gradjani plaćaju poreze, što "pokazuje da su studenti obrazovanje već platili".
Time što će obrazovanje biti dostupno svima, smatra on, porašće i njegov kvalitet.

Kardun je objasnio da se grupa studenata danas u 16 sati okupila na platou ispred Filozofskog fakulteta, nakon čega su ušli u zgradu Rektorata, u salu koja je predvidjena za sastanke i konferencije.

Prilikom ulaska grupe studenata u Rektorat, tvrdi Kardun, nije bilo nikakvnog nasilja i nije naneta nikakva materijalna šteta.

Na pitanje da li su razgovarali sa nekim od nadležnih, Kardun je odgovorio da je svako mogao da dodje da razgovara sa okupljenim studentima, ali da su došli samo predstavnici odredjenih studentskih organizacija.

Predstavnici okupljenih studenata tvrde da medju njima ima akademaca sa svih fakulteta. Oni su najavili da će prenoćiti u zgradi Rektorata i sutra u podne obratiti se javnosti na konferenciji za novinare.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još