Studenti: Protestovaćemo ponovo 23. maja

Oni su na konferenciji za novinare u Rektoratu objasnili da se radilo o protestu upozorenja i nakon konferencije su napustili zgradu, najavljujući da će novi protest održati u četvrtak, 23. maja ispred zgrade Rektorata, odakle će prošetati do ministarstva.

Grupa studenata od resornog ministarstva traži autonomiju univerziteta i besplatno, javno finasirano obrazovanje, dostupno svima.

Studenti su na konferenciji za novinare naveli da od Rektorata traže "momentalno" obustavljanje povećanja školarina, smanjenje broja ispitnih rokova i povećanje broja bodova za upis na budžet, kao i javnu i solidarnu podršku profesora i čitave naučne zajednice u borbi za besplatno obrazovanje.

Predsednik studentskog parlamenta Vladimir Smuđa rekao je Tanjugu da su predstavnici studentskog parlamenta pokušali da razgovaraju sa studentima koji su sinoć upali u zgradu Rektorata kako bi videli kakvi su njihovi zahtevi, ali da su im oni rekli da nemaju pravo pristupa nakon čega su, kako je naveo, napustili sastanak.

Smuđa je rekao i da oni kao predstavnici studentskog parlamenta nisu kompetentni da sude o tome da li je zahteve grupe studenata o besplatnom školovanju realan.

Student Filizofskog fakulteta Aleksandar Ðenić, iz grupe koja je protestovala, smatra da su njihovi zahtevi realni, jer, kako kaže, i današnji profesori i ministri su imali javno finansirano obrazovanje, kao i da je obrazovanje već plaćeno time što njihovi roditelji i svi građani plaćaju poreze.

On je ocenio i da Ministarstvo i Rektorat godinama radi "na komercijalizaciji obrazovanja i pretvaranja znanja u robu", a njegova koleginica Danica Popović kaže da studenti ne misle da se problem sada može rešiti, ali da je važno da se podigne svest o potrebi besplatnog obrazovanja.

Student prorektor Ivan Šašić je objasnio u izjavi Tanjugu i da su legitimni studentski predstavnici protiv povećanja školarina i da će do oktobra učiniti sve da do povećanja ne dođe i dodao da su određeni fakulteti već odustali od povećnaja školarina.

"Prvobitno je bilo najavljeno da će 21 fakultet da poveća školarina, sada je to već spalo na 12 sa tendencijom da ih bude još manje", rekao je Šaškić i napomenuo da jei resorni ministar Žarko Obradović rekao da povećnaja školarina neće biti, te da veruje ministarstvu i vladi da će ostati pri tim stavovima.

Što se tiče zahteva grupe studenata da obrazovanje bude besplatno, Šašić je rekao da bi bilo lepo kada bi svuda na svetu obrazovanje bilo besplatno.

UB: Upad u suprotnosti sa akademskim načinom ponašanja

Univerzitet u Beogradu saopštio je da je upad studenata u prostorije Rektorata u suprotnosti sa akademskim načinom ponašanja, posebno ako se ima u vidu da postoje otvoreni načini komunikacije studenata i akademske uprave.

Rektorski kolegijum poručuje da Rektorat nije mesto niti institucija u kojoj se rešava pitanje takozvanog "besplatnog obrazovanja".

"Upad u prostorije Rektorata je u suprotnosti sa akademskim načinom ponašanja, posebno ako se ima u vidu da postoje otvoreni načini komunikacije studenata i akademske uprave. Izabrani studentski predstavnici učestvuju u radu svih tela na fakultetima i Univerzitetu", navedeno je u saopštenju.

Rektorski kolegijum navodi i da trenutno na Univerzitetu u Beogradu, na osnovnim i integrisanim studijama, studira 61.494 studenata, od čega je 35.629 finansirano iz budžeta, odnosno 58 odsto.

Redovan akademski status održava se uspehom u školovanju, a uvek ostaje otvorena mogućnost prelaska sa statusa amofinansirajućeg na budžetskog studenta, ističe se u saopštenju.

Rektorski kolegijum se nada da će se i ta novonastala situacija rešiti u duhu demokratskih tradicija Univerziteta.

(Izvor: Tanjug, Novi magazin)

Pogledajte još