Hrvatska: Crkvi porez na luksuz?

Udruženje tvrdo da je crkva izuzetno bogata i da je zato, a posebno u vreme krize, pravedno u celosti oporezovati sve njene aktivnosti i nekretnine.

Katolička crkva izuzetno je bogata, njena celokupna svetska imovina iznosi više hiljada milijardi evra, a u Hrvatskoj nekoliko milijardi evra, pri čemu samo vrednost nekretnina iznosi nekoliko milona, navodi udruženje.

Napominju i da godišnje Crkva iz državnog budžeta dobija oko milijardu kuna, a oslobođena je mnogih poreza koje moraju plaćati građani i poslovni subjekti, s obzirom na njenu versku delatnost koja se ubraja u neprofitnu.

Zato se traži da država Katoličkoj crkvi oporezuje uplate za mise, pogrebe i druge verske obrede kao i dobrovoljne doprinose, sve nekretnine, svo neprofitno delovanje, kao što to važi i za druge pravne subjekte koji su dužni da plaćaju porez.

Udruženje zahteva i da se crkvene pravne osobe obavežu da finansijskim službama prijavljuju obračun dohotka, izdatke i dobit, kao i da se kontroliše njihovo finansijsko-privredno poslovanje.

Takva praksa treba da se odnosi i na druge verske zajednice, navodi David i ocenjuje da je u sferi Katoličke crkve sva crkvena delatnost profitna jer je namenjena za pridobijanje članova i sredstava za svoj rad.

Udruženje nedopustivim ocenuje da Hrvatska u 21. veku Crkvi i sveštenicima ne propisuje sve poreze kao što to čini za druge pravne i fizičke subjekte već joj "poreskim privilegijama omogućava dalje bogaćenje" i ističe da je to kršenje člana Ustava koji govori o jednakosti pred zakonom, prenosi agencija Hina.

David je potpisivanje peticije najavio zai 21. i 22. maj u Zagrebu, a potpise će poslati Vladi, Saboru i Ministarstvu finansija.

Izvor: b92

Pogledajte još