Dačić: Srbiji ne trebaju ratovi i pogibije

Kao gost na izbornoj skupštini Ujedinjenih regiona Srbije, Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, rekao je da nije lako danas voditi Srbiju jer je najteže boriti se za mir i za modernu zemlju.

"U ratu se za juriš javljaju najbolji, a u miru se za juriš u nepotrebne ratove javljaju najgori. Srbija nije Srbija srednjeg veka već Srbija 21. veka. Jaka Srbija je dobra za ceo srpski narod u regionu", rekao je Dačić pozdravljajući izbornu skupštinu URS-a koji su govor svog koalicionog partnera u vlasti dočekali velikim aplauzom.

Prema rečima premijera, Srbiji nije potrebno da za nju neko gine, već da se za nju živi i radi.

Dačić je dodao da svaki narod ima svoju dušu, a da je duša Srbije - pravda.

"Pravda znači da postoji princip jednakih šani sa sve. Jednake šanse mogu da budu u ljudskim pravima i slobodama, u ekonomskom razvoju, u dostupnosti javnih sistema svim građanima, u pravu na obrazovanje i lečenje za sve", naglasio je premijer.

On je, međutim, ukazao i da sistem jednakih šansi znači pravo i mogućnost svakog dela Srbije da se razvija ravnomerno zbog čega, kako je rekao, apsolutno pordžava ideju jednakih šani za sve regione, odnosno delove Srbije.

"Mi (Socijalistička partija Srbije) smo levica, vi (Ujedinjeni regioni Srbije) ste tu negde desnica ili centar. Poneće me žar političke borbe pa ću početi da vas ubeđujem da glasate za mene", rekao je predsednik socijalista.

Premijer je dodao da potiče sa juga Srbije koji je, kako je naglasio, najnerazvijeniji deo zemlje, ali koji je za Srbiju "možda najviše dao, a od nje u istoriji dobio najmanje".

"Iz tih krajeva dolaze najveći junaci srpskog naroda, a danas je taj kraj Srbije najsiromašniji"
, rekao je Dačić i upitao dokle će to tako biti.

"Kada je rat, onda (se poziva) selo i nerazvijeni delovi Srbije, a kada je mir, onda ćemo da delimo to po nekim drugim kriterijuma. Nema više tih kriterijuma", naglasio je Dačić.

"Narod i deca Srbije zaslužuju da žive u normalnoj zemlji i da ne budu ponižavani", rekao je Dacić.

Lider socijalista je rekao i da je vreme da se koncipira politika kako bi Srbija trebalo da izgleda. On je pozvao URS da zajedno krenu u, kako je naveo, novo vreme.

"Ako želite da budete brzi, krenite sami, a ako želite da idete daleko - krenite zajedno, zato vas pozivam da krenemo zajedno u novo vreme gde neće biti bitne političke razlike, već ćemo imati u vidu jednu činjenicu - da je mnogo partija u Srbiji, a samo jedna Srbija", poručio je Dačić.

Na izbornoj skupštini URS-a, koji su prerasli u političku stranku, a za predsednika je izabran Mlađan Dinkić. Kandidati za zamenika predsednika URS-a su Verica Kalanović, Vidoje Petrović, Boško Ničić, Vladan Vasić i Suzana Grubješić. Pokret URS formiran je pre tri godine.

(Izvor: Beta, Tanjug, B92)

Pogledajte još