Vestervele stigao: Primena sporazuma je preduslov napretka Srbije (FOTO)

Šefa nemačke diplomatije je na aerodromu Nikola Tesla dočekao vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da je uveren da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora o pristupanju EU. Posle datuma ne očekujemo pohvale, već konkretnu podršku, rekao je Vučić.

"Nismo nikada od Nemačke tražili nešto vezano za sporazum i datum pregovora, ali sada očekujemo pomoć za ekonomski razvoj Srbije i mnogo više investicija", rekao je Vučić.

Vestervele je po dolasku u Beograd izjavio da je 19. aprila u Briselu postignut istorijski sporazum Beograda i Prištine, ali da je sada preko potreban dogovor oko plana primene.

(old_image)
Vučić dočekao Vestervelea na aerodromu Foto: Beta
Prema njegovim rečima, implementacija treba da se odvija korak po korak, a ne odjednom, ali neki opipljiv napredak mora biti postignut.

Vestervele će sutra razgovarati i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem.

Premijer Dačić je, uoči posete nemačkog ministra, izjavio da je važno što Vestervele dolazi pred odlučivanje u nemačkom parlamentu, Bundestagu, o tome da li će Nemačka podržati da Srbija u junu dobije datum za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

On je kazao da EU želi da se uveri da će sporazum Beograda i Prištine biti sproveden u praksi i da neće ostati "mrtvo slovo na papiru" ako se Srbiji da datum.

"Večernje novosti" saznaju da će na stolu biti dve ključne teme - pitanje državljanstva i ličnih dokumenata za Srbe na Kosovu.

Od ishoda razgovora o ova dva pitanja zavisi da li će biti otvorena vrata za konačni dogovor oko plana implementacije briselskog sporazuma, a samim tim i za dobijanje datuma za pregovore sa EU, prenosi list, pozivajući se na diplomatske izvore.

(old_image)
Vučić je izjavio da je uveren da će Srbija u junu dobiti datum Foto: Beta

Beograd traži da se Srbima sa Kosova garantuje državljanstvo Srbije i da sa srpskim dokumentima mogu da izadju na lokalne izbore, planirane za jesen, a Vestervele će srpskim zvaničnicima preneti očekivanja Nemačke, odnosno, kako navode izvori "Novosti", uslove Berlina da bi dao "zeleno svetlo" za datum na Evropskom samitu 28. juna.

Kako saznaje list, Vestervele će vlastima u Srbiji poručiti da će Berlin izvršiti dodatni pritisak na Prištinu da odustane od zahteva da se odmah ugase srpske institucije na Kosovu, a da Beograd zauzvrat treba da pokaže dobru volju da se u najkraćem mogućem roku primene delovi sporazuma koji se odnose na policiju i pravosudje.

Ovakvo "srednje rešenje", prema pisanju "Novosti", navodno je aminovao i Vašington, koji je pristao da srpske institucije nastave da funkcionišu do izbora na jesen, koje bi zajednički organizovali Priština, Beograd i OEBS, nakon čega bi se počelo s formiranjem organa Zajednice srpskih opština.

Vestervele dolazi u Beograd i Prištinu uoči 21. maja i novog susreta u Briselu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, na poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, na kojem će tema biti primena sporazuma o normalizaciji odnosa, postignutog 19. aprila.

Posle razgovora sa srpskim zvaničnicima, Vestervele će otputovati u Prištinu, gde će razgovarati s kosovskim zvaničnicima.

(Izvor: Beta, Tanjug, B92)

Pogledajte još