London o legalizaciji gej braka

Kameron, koji želi da sledi Francusku i Novi Zeland u legalizaciji homoseksualnog braka, rizikuje da bude pod pritiskom parlamenta ako se neki disidenti iz njegove partije priključe delu laburističkih poslanika koji su protiv tog zakona.

Do glasanje dolazi tri meseca posle odobravanja u donjem i gornjem domu parlamenta nove verzije teksta.

Nacrt zakona, koji podržavaju Kameron i mnogi kadrovi u njegovoj stranci kao i njihovi partneri u vladinoj koaliciji Liberalno-demokratskom partiji, ne podržavaju mnogi u premijerovoj Konzervativnoj stranci.

Nekoliko desetina nezadovoljnih poslanika moglo bi danas da odbije nacrt zakona o homoseksualnom braku, koji ima amandman kao u Francuskoj da je taj brak jednak heteroseksualnom braku.

Francuska je u subotu postala 14. zemlja u svetu koja je podržala homoseksulani brak. Ta mera je stupila na snagu pošto je zakon o tome potpisao predsednik Fransoa Oland, uprkos protivljenju opozicije, partije UMP bivšeg predsednika Nikole Sarkozija.

U Britaniji, vladajuća Konzervativna partija izgleda da je duboko podeljena po tom pitanju.

Pismo koje je potpisalo 30 bivših i aktuelnih predsednika konzervativnih klubova, predata je juče Kameronu. U tom pismu se navodi da su članovi stranke "tretirani po tom pitanju s prezirom".

"Nacrt zakona bi mogao da nas košta i izbore... zbog toga molimo premijera da ne nastavlja politiku redefinisanja braka", navodi se u pismu.

Beta

Pogledajte još