Kostić: Udružiti Agrokor i MK grupu

Govoreći o nužnom udruživanju kompanija u regionu, Miodrag Kostić je na Forumu ''Hrana – što nas spaja to nas i povezuje“ u sklopu 80. novosadskog poljoprivrednog sajma, predstavio svoju sliku zajedničke kompanije Agrokora, MK grupe, Atlantica, Nektara i Podravke koja bi se zvala AMANP.

Za zajedničku kompaniju, koja bi imala oko 7 milijardi evra prihoda i imala jednu upravu, vladao bi, tvrdi Kostić, neviđen interes, a to ne bi bio samo zbir jednostavnih brojeva, nego multiplikator. Ako se na vreme opametimo, bićemo samo gledaoci na velikoj evropskoj utakmici, poručio je Kostić.

Inače Kostić je, kako piše Večernji list, rekao i da je njegova kompanija spremna da privatizuje hrvatske hotele čim se ukaže prilika: "Čekamo kao zapeta puška", izjavio je Miodrag Kostić.

Kako piše zagrebački Večernji list, Kostić je rekao da isto važi i kada su u pitanju hrvatske šećerane.

Glavni proizvođač šećera u Srbiji, koji je 2001. za tri evra kupio tri domaće šećerane, a danas drži 70 posto srpskog tržišta i najveći je izvoznik šećera u Evropi, već je nekoliko puta najavljivao ulazak na hrvatsko tržište i ulaganja oko 100 miliona evra.

Ali kako mu je, našalio se, Agrokor uzeo sve pozicije i sve ispod 50-ak miliona evra mu je premalo za ulaganja, proteklih je godina širio biznis u Ukrajini koja ima više od 42 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, te u Rusiji i Belorusiji.

Kako piše Večernji list, kupovina hotela u Hrvatskoj ipak, je srpskom tajkunu i dalje primarni cilj, nakon što se u Hrvatskoj dosad okušao samo u nautičkom turizmu iznajmljujući impozantnu jahtu vrednu oko 30 milina evra.

Ali Kostić nije precizirao koji ga deo hrvatskog Jadrana zanima.

"Hrvatska će u turizmu biti ono što je Srbija u poljoprivredi", poručio je Kostić, odgovarajući na pitanja o scenariju u regiji nakon ulaska Hrvatske u EU te izlaska iz članstva u Cefti.

(Izvor: Većernji list, B92 )

Pogledajte još