Tači: Dogovor postignut

Napravljen je plan aktivnosti u narednih šest meseci, rekao je kosovski premijer po izlasku iz zgrade.

On je kazao da je dogovor koji je postignut u skladu sa potpisanim sporazumom i dodao da još treba da ga potvrde ove vlade. Tači se zahvalio Eštonovoj na posredovanju. Srpska delegacija još nije izašla iz zgrade, javlja novinar B92.

Kako je saopštila portparolka Eštonove, Maja Kocijančič, visoka predstavnica EU je najpre imala bilateralni susret s predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem, posle čega je počeo i zajednički susret sa oba premijera oko 18 sati.

Dijalog je nastavljen posle četiri sata pauze zbog obaveza Eštonove na samitu EU o Siriji.

Kako javlja naš izveštač iz Brisela, novinari sa Kosova dobili su informaciju da se srpska strana pojavila sa nekim novim zahtevima. Srpska delegacija nije davala nikakve izjave danas. U Briselu se može čuti i da će delegacija Kosova uskoro napustiti sastanak, zbog ranije ugovorenih obaveza i leta, javlja naš novinar.

Zvaničnici koji prate trojne razgovore smatraju da će Eštonova nastojati da tokom dana dođe do saglasnosti timova povodom plana primene sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Sastanak Ivice Dačića i Ketrin Ešton o primeni sporazuma od 19. aprila počeo je oko 11.30, a završen je oko 13 h. Posle toga je usledio susret sa Hašimom Tačijem, da bi potom bila utvrđena pauza jer visoka predstavnica EU treba da se obrati Savetu EU, koji počinje zasedanje.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je u današnjim razgovorima tema primena sporazuma. “Na dobrom smo putu ka dogovoru i razmatramo poslednje zaključke nacrta plana primene”, rekao je Tači novinarima posle izlaska iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove. On je rekao i da se nada da će srpska delegacija “otkloniti dileme”.

Međutim, Betin izvor kaže da je situacija “izuzetno komplikovana” i da nije izvesno da li će biti dogovora.

Kancelarija visoke predstavnice EU je demantovala navode nekih medija da su razgovori nastavljeni i nakon odlaska Eštonove na sednicu Evropskog saveta i to pod rukovodstvom Fernanda Đentilinija, direktora balkanskog odseka Službe za spoljne poslove EU i bliskog saradnika Ketrin Ešton. Kocijančičeva je objasnila da su, nakon odlaska Ešton, s premijerima vođene kratke konsultacije “na visokom službenom nivou”, ali je oko 13 časova proglašena pauza do 17 po podne.

Podsetimo, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton juče je prvo imala bilateralne sastanke sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, potom s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a zatim je održan trilateralni sastanak. Posle jučerašnjih razgovora nije bilo izjava.

Eštonova se posle jučerašnjih razgovora kratko obratila saopštenjem:

“Veoma sam zadovoljna što sam ponovo ugostila premijere Dačića i Tačija. Uverena sam u njihovu posvećenost da napreduju i sprovode briselski sporazum u delo. Sutra se ponovo sastajemo da potvrdimo našu posvećenost ovome”, rekla je po završetku sastanka visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Tema današnjeg razgovora bila je sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine, koji je parafiran 19. aprila.

Za dodeljivanje Srbiji datuma za početak pristupnih pregovora u junu ključni uslov je primena sporazuma, ali je takođe važno da se dogovor o primeni postigne do kraja nedelje, saznaje Tanjug u izvorima bliskim srpskoj delegaciji.

Dačić je u ponedeljak izjavio da se od Beograda očekuje da do kraja sedmice napravi plan primene briselskog sporazuma, u kojem će biti navedeni rokovi i radnje koje će se završiti u određenom periodu.

Inače, u delegaciji Srbije su na sastanku sa Eštonovom bili, pored premijera Dačića, ministar pravde Nikola Selaković, savetnik predsednika Marko Đurić, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i savetnica premijera Zorana Vlatković.

Foto: Beta

Simić: Najteži razgovori dosad

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je da će postizanje dogovora o primeni briselskog sporazuma biti najteži deo posla i da su razgovori koji su o tome počeli u Briselu najteži do sada.

On je gostujući na RTS-u naglasio da je briselski sporazum skup načela koji svako može da tumači na svoj način u skladu sa svojim interesima i da eksperti ne mogu da prevaziđu te različite poglede, tako da je ponovo na Ketrin Ešton da pokuša da ta načela pretvori u konkretan plan koji bi se mogao primeniti.

“Kada se radi o zajednici srpskih opština, Beograd bi da napravi zajednicu pa da onda ide dalje, dok bi Priština da ukine institucije pa da napravi svoje. I jedno i drugo jeste isto, ali suštinski različito”, naglasio je Simić.

On je naveo da u praksi međunarodnog pregovaranja ovakvi detalji predstavljaju najveći problem, jer je mnogo lakše usaglasiti načela, ali da je teško ta načela implementirati u praksi.

“Ovo sada je najkomplikovaniji deo pregovora, koji se neće moći implementirati u četrdesetak dana, koliko je ostalo do kraja juna, kada se odlučuje o dobijanju datuma”, naveo je profesor FPN.

On je ukazao na to da se od Srbije očekuje plan, a ne i sama primena, što se, kako kaže Simić, moglo čuti i od šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea tokom posete Beogradu.

O putovanju prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića u Moskvu i predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Soči, on kaže da Beograd ne želi da zapostavi vezu sa Rusijom i da na ovaj način pokazuju da žele da održe ravnotežu.

(Izvor: B92 )