Dačić: Ne verujem u ljubav između naroda bivše Jugoslavije

Premijer Srbije je to rekao na regionanom Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, koji se održava u Bečićima.

"Moramo da tražimo zajedničke interese. Ne verujem u ljubav između bivših jugoslovenskih naroda i narodnosti, jer da je ona iskreno postojala, ne bismo ni ratovali. Verujem samo u zajednički interes. Ako budemo sposobni da ga nađemo, imaćemo jak region", rekao je Dačić na završnom panelu dvodnevnog samita, na kojem su predstavnici vlada država regiona govorili na temu "Dogovor za novo doba".

Nekadašnja Jugoslavija je, prema njegovim rečima, bila utopija i zato ni danas ne treba živeti u iluziji da je potrebno praviti neku novu Jugoslaviju, ali je potrebno ići u što veću povezanost radi ostvarivanja zajedničkih interesa.

On je predložio formiranje zajedničkog tela, nekakvog balkanskog saveta, koji bi po uzoru na skandinavski savet, bio konsultativnog karaktera i služio tome da se bolje zastupaju zajednički interesi.

"Interes nam je da svi zajedno budemo bolje pozicionirani, da imamo povećan nivo ekonomske aktivnosti, da imamo otvoreno tržište za promet robe, kapitala i ljudi. Mi to još nemamo u potpunosti u ovom regionu. I dalje se gleda na to ko odakle dolazi, ali i bilateralni primeri ne govore da je svima podjednako stalo da imamo takav pristup"
, rekao je Dačić.

To, kako je objasnio, znači da ne može, na primer, Srbija samo da bude tržište za Sloveniju i Hrvatsku, već da mora biti partner, odnosno da i njihovo tržište mora da se otvori za Srbiju.

Dačić je istakao da se ne sme dozvoliti oživljavanje srednjovekovnih koncepata koji su region delili carskim rezom, i kojima bi se Slovenija i Hrvatska integrisale u EU, a ostale države regiona ostavile u njenom predvorju.

Predsednik Vlade Srbije je, osvrćući se na evrointegrativne procese u regionu, konstatovao da se sve države Zapadnog Balkana danas suočavaju sa uslovima koji nisu bili ispostavljani drugim zemljama na putu ka EU, ali da, iako se ta činjenica mora uvažavati, niko u regionu ne treba da se oseća inferiorno.

"Nisu svi principi isti za sve i živimo u takvom međunarodnom poretku, ali ostaje nam da tražimo neki svoj put kroz kanjone kroz koje treba da prođemo i da više verujemo sebi samima", rekao je Dačić, i primetio da nekima u međunarodnoj zajednici možda i odgovara održavanje i proizvođenje kriza u ovom delu Evrope.

"Sve dok postoje krize, oni imaju radna mesta. Kad prestanu krize neće imati šta da rade, tako da mi u stvari održavamo zaposlenost u njihovim zemljama", našalio se Dačić.

Obraćajući se biznis liderima regiona, Dačić je konstatovao da region zbog orijentisanosti ka EU ne sme da zapostavi druga tržišta, a da poslovni ljudi definitivno moraju da sarađuju kako bi imali ikakvu šansu na trećim tržištima.

(Izvor: B92, Tanjug)

Pogledajte još