Priština: Kućni pritvor za članove "Dreničke grupe"

Bivši glavni komandant OVK Sulejman Selimi, komandant Drenice Sami Ljuštaku i još petorica nekadašnjih boraca takozvane OVK sačekaće početak suđenja za ratne zločine u kućnom pritvoru.

RTS navodi da je odluka doneta posle maratonskog saslušanja sedmorice bivših pripadnika OVK, kao i još nekoliko sati "vaganja" odluke o pritvoru, pre svega, jer je Euleksov tužilac Mauricio Salustro zatražio da ostanu u pritvoru do okončanja procesa.

Odluku suda, koja je saopštena u subotu oko 1.45 časova, sačekalo je oko 200 bivših pripadnika OVK iz Drenice, koji su klicali "UČK, UČK" i uzvikivali imena osumnjičenih za ratne zločine, navodi RTS.

Među osumnjičenima je i bivši glavni komandant OVK, Sulejman Selimi, poznat i pod ratnim nadimkom "Sultan", koji je u zgradu suda došao pravo iz Tirane, pošto trenutno obavlja funkciju ambasadora Kosova u Albaniji.

Osim Selimija, osumnjičen je još jedan visokorangirani komandant OVK, Sami Ljuštaku, koji je predsednik opštine Srbica i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova. Osumnjičen je i regionalni direktor policije u Mitrovici Avni Zabelji, kao i još četiri osobe.

Kosovski premijer Hašim Tači, za čije saborce iz Drenice Euleks traži pritvor, takođe je reagovao na hapšenje, navodeći da su optužbe protiv Selimija i ostalih "neosnovane" kako se u sličnim slučajevima, prethodno, pokazalo pred Haškim sudom.

"Vlada Kosova veruje u pravdu, ali u potpunosti veruje i u nevinost bivših boraca i komandanata OVK", naveo je Tači.

Ispred suda u Prištini okupila se grupa bivših pripadnika OVK iz Drenice, a veterani OVK su za ponedeljak najavili protest u Prištini.

Protiv istrage koju vodi Euleks ustali su i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Jedan od optuženih sumnjiči se i za ubistvo srpskog policajca iz Glogovca Ivana Bulatovića, navode prištinski mediji. Bulatovića su pripadnici OVK kojima je komandovao Ljuštaku, "uhapsili" u vozu koji je saobraćao iz Kosova Polja ka Peći u selu Blace.

Bivši glavnokomandujući OVK Sulejman Selimi se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Selimi je na funkciji kosovskog ambasadora u Tirani, od 2009. do 2011. bio je komandant kosovskih bezbednosnih snaga, a ranije je bio visoko pozicioniran u kosovskom zaštitnom korpusu, koje je nastao raspuštanjem OVK 1999. godine.

Sumnja se da je Selimi zločine počinio u Likovcu, u Vrhovnom štabu OVK zajedno sa još nekoliko svojih potčinjenih uključujući i Sami Ljuštakua.

Ljuštaku je bio hapšen 1999. godine, kao i 2004. zbog organizovanja martovski nereda.

Euleks policija je u saradnji sa jedinicom za specijalne operacije Kosovske policije (ROSU) uhapsila je 23. maja pet osoba koje su osumnjičene da su počinile krivično delo ratnog zločina.

Izvor: RTS, Novosti

Pogledajte još