Unosan biznis: Izmisle nestašicu, pa šalju pacijente kod privatnika

Predsednik skupštinskog odbora za zdravlje, dr Dušan Milisavljević izjavio je da su liste čekanja u Srbiji izvor korupcije, da ih direktori ustanova namerno prave da bi lečili pacijente u privatnim ordinacijama, a kao primer naveo je operacije katarakte, na koje čeka 20.000 ljudi i veliki broj abortusa u privatnim ustanovama.

Kako “Blic” saznaje, jedan broj lekara, koji su na visokim funkcijama u zdravstvenim ustanovama ujedno su i vlasnici privatnih klinika. Tako, na primer, direktorka Klinike za očne bolesti u Nišu, dr Gordana Zlatanović istovremeno ima i privatnu kliniku – Centar za vid „Maja“.

Slična situacija je i u Vojvodini, gde dr Slobodanka Latinović, koja je dugo bila na čelu Klinike za očne bolesti u KC Novi Sad, u isto vreme je i suvlasnica privatne klinike „Vidar“. Zanimljivo je da se radi o oftamolmogiji, gde pacijenti u državnim ustanovama čekaju i po tri godine izgovorom da nema dovoljno sočiva.

Izvor “Blica” kaže da ni u Beogradu situacija nije ništa drugačija, s tim što se ipak u Klinici za očne bolesti KCS uradi 5.000 operacija godišnje.

U Srbiji je potrebno 24.000 operacija katarakte godišnje, a uradi se samo pola od toga. Jedan od problema je što RFZO direktno nabavlja samo sočivo, a za operaciju treba još sedam stvari i bolnice ih same nabavljaju. Predložili smo Fondu da plaća paket i tako bi sve bolnice morale da rade operacije“, kaže prof. dr Ivan Stefanović, predsednik stručne komisije za oftalmologiju.

Dr Slobodanka Latinović kaže za “Blic” da je teško reći pacijentu da nečega nema u državnoj bolnici i uputiti ga na privatnu praksu.

Pacijenti misle da ih šaljete u svoju privatnu ordinaciju, a ne razumeju kako nečega ima u privatnoj, a nema u državnoj praksi. Nikada nisam nikoga slala u privatnu praksu, ali jesam govorila da nešto mogu da urade u privatnim ordinacijama, ako to sebi mogu da priušte“, kaže ona.

Zaposleni na niškoj Očnoj klinici tvrde da ima slučajeva da se pacijenti šalju kod privatnika, ali do direktorke dr Gordane Zlatanović nismo uspeli da dođemo kako bi proverili ove navode.

Dr Dušan Milisavljević kaže da je pored očne klinike u Nišu problematična i ginekologija, gde gotovo da nema lekara koji pored državne ustanove ne radi i u nekoj privatnoj, a pacijenti se šalju na privatne klinike. O tome svedoči i primer pacijentkinje K. P. (40) koja je platila abortus u privatnoj klinici.

Kako sam mogla da zahtevam od ginekologa da mi uradi abortus na Klinici, kad mi je rekao da tu nema nikakvih uslova i da je bolje da to izvede na privatnoj klinici gde radi“, kaže K. P.

Direktor Ginekološke klinike dr Bojan Lukić tvrdi da za mali broj abortusa nisu krivi lekari koji pacijentkinje šalju kod privatnika, već da žene žele diskreciju.

Izvor: Blic