Lekari šalju pacijentkinje kod privatnika i tako zarađuju na abortusima

''Kad sam 1. oktobra prošle godine postavljen na funkciju direktora Kliničkog centra zatekao sam izuzetno lošu situaciju na ginekologiji jer je u toku prethodne godine urađeno samo 57 abortusa, a bilo je ih najmanje 5.000 u privatnim klinikama u Nišu. Taj broj je možda i veći jer u Niš na abortuse dolaze iz cele jugoistočne Srbije, u kojoj živi 2,5 miliona stanovnika'' kaže za “Blic” dr Radovanović.

On, kako kaže, zna da su na niškoj klinici bile medicinske sestre koje su pacijentkinje usmeravale ka „viđenijim gradskim privatnim klinikama“, ali da “nije dobio nijednu konkretnu prijavu da bi mogao da sankcioniše takve medicinske radnike”. Kako dodaje, do sada je zbog toga smenio prof. dr Zorana Pop Trajkovića sa funkcije direktora Ginekološko-akušerske klinike.

Iako se danima u medijima navodi da se pacijentkinje iz državnih klinika šalju u privatne na abortuse, u kojima rade ti isti lekari, zdravstvena inspekcija nije preduzela ništa jer nema konkrentih prijava.

U Ministarstvu zdravlja nisu želeli da komentarišu zbog čega plaćamo zdravstveno osiguranje kada lekari iz državnih ustanova sve češće šalju pacijente u privatne ordinacije u kojima rade nakon radnog vremena. Kažu da se građani ne žele zdravstvenoj inspekcija zbog toga, a da je jedino pritužba način kada se takve stvari i proveravaju.

Međutim, i ginekolozi u Beogradu s kojima je “Blic” razgovarao, a koji su želeli da ostanu anonimni, kažu da je drastično opao broj kiretaža koje se uradi u državnim klinikama, a da se sve veći broj obavlja u privatnim ordinacijama, iako postoji velika razlika u ceni. U Beogradu abortus u državnoj klinici košta oko 100 evra, dok se u privatnoj kreće od 300 do 400 evra. Trudnoća se tako može prekinuti u većini privatnih ginekoloških ordinacija, iako one nemaju dozvolu za obavljanje ovih intervencija koje izdaje Ministarstvo zdravlja.

U Nišu na Ginekološko-akušerskoj klinici abortus, u zavisnosti od vrste anestezije, košta 3.000 ili 4.000 dinara, ali Nišlijke, po preporuci svojih ginekologa, odlaze u privatne klinike i ordinacije, gde taj zahvat plaćaju oko 10.000 dinara.

Direktor Ginekološke klinike dr Bojan Lukić tvrdi da za mali broj abortusa nisu krivi lekari koji šalju pacijentkinje kod privatnika.

''Kako neko može nekoga da ubedi da plati medicinsku uslugu četiri puta skuplje. Ali kod privatnike se nigde to ne upisuje, nigde se ne vodi da je ta pacijenktinja abortirala. Ta diskrecija je razlog. Inače, mi imamo sve komforne uslove za prekide trudnoće'' kaže dr Lukić.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.