Vaviću iz "Alkatraza" godinu dana

On je optužen da je u januaru 2005. na Karaburmi ranio nožem Stefana Gajića.

Time je sud ponovio presudu koju je doneo u februaru, kada je Apelacioni sud poništio presudu i naložio novo suđenje.

U obrazloženju sudije Ivane Ramić, sudsko veće je uzelo u obzir primedbe Apelacionog suda na prvobitnu presudu, a to je da je Vavić u vreme izvršenja krivičnog dela bio mlađe punoletno lice, kao i da pre toga nije bio osuđivan.

Međutim, kako je dodala sudija Ramić, sudsko veće donelo je danas osuđujuću presudu uzimajući u obzir da je on samo par meseci nakon tog krivičnog dela počinio još jedno krivično delo sa elementima nasilja i da je sklon vršenju nasilnih krivičnih dela i da to evidentno nije usamljen incident.

Advokat osuđenog Miloš Bubanja izjavio je da će Vavić uložiti žalbu Apelacionom sudu jer, kako je rekao, u postupku nije dokazana njegova krivica.

U toku završne reči, na poslednjem ročištu, tužilac je zatražio da Vavić bude osuđen za ovo krivično delo. Međutim, odbrana je tražila da Vavić bude oslobođen. To je zatražio i sam optuženi koji je u toku završne reči rekao da on nije više navijač i da ne ide više na fudbalske utakmice.

Takođe je zanimljivo da su oštećeni Stefan Gajić, ali i svedok tog događaja Milan Rankić, menjali svoj iskaz u odnosu na onaj koji su dali istražnom sudiji.

Sudija Ivana Ramić verovala je i zaključila u toku prethodnog postupka, da su oštećeni i svedok menjali te iskaze upravo zbog toga što je Vavić u trenutku počinjenja krivičnog dela bio navijač Crvene zvezde, da bi odmah potom prešao u grupu navijača Partizana “Alkatraz“.

U toku ponovljenog postupka, oštećeni Stefan Gajić nije izneo svoje svedočenje ponovo, jer policija nije bila u mogućnosti da ga nađe na prijavljenim adresama, pa je bilo i nemoguće da se on privede na saslušanje. I upravo iz tog razloga, sudija Ivana Ramić koristila je njegove prethodne iskaze, odnosno iskaz koji je dao istražnom sudiji odmah nakon što je došlo do počinjenja krivičnog dela.

Vavić je u februaru prošle godine ranjen u sačekuši u blizini Pete beogradske gimnazije na Tašmajdanu.

Bio je pogođen u karlicu, a zatim je privatnim vozilom prebačen u Urgentni centar. Beogradski mediji su tada preneli da policija pretpostavlja da su u pozadini tog vatrenog obračuna neraščišćeni odnosi u poslovima s drogom.

Prema podacima policije, protiv ovog izgrednika podnošeno je više krivičnih prijava za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništva i krađu.

U okrobru 2009. Republičko javno tužilaštvo podnelo je Ustavnom sudu Srbije predlog za zabranu rada i delovanja 14 ekstremnih podgrupa navijačkih klubova "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada", među kojima je i Vavićev "Alkatraz", ali je Ustavni sud odbacio taj predlog zbog "nepostojanja ustavnih i zakonskih pretpostavki za vođenje postupka pred tim sudom i odlučivanja o predlogu".

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još