Američki vojnik priznao krivicu za ubistva 16 civila u Avganistanu

Tridesetdevetogodišnji vodnik Robert Bejls izjasnio se krivim po 16 tačaka optužnice za ubistvo tokom masakra počinjenog na jugu Avganistana. Njegov advokat je prošle nedelje rekao da je njegovo izjašnjavanje da je kriv rezultat pogodbe postignute sa optužbom da bi izbegao smrtnu kaznu. Vojni sudija će ispitati Bejlsa o tome šta se dogodilo pre nego što odluči da li će prihvatiti nagodbu.

On je napustio istureni položaj SAD-a u avganistanskoj provinciji Kandahar rano ujutro 11. marta 2012. i napao dva obližnja sela, prenosi BBC.

Većina žrtava su bili žene i deca i neka od tela bila su izgorela.

Članovi porodica ubijenih ljudi rekli su BBC-iju da su ogorčeni da neće dobiti smrtnu kaznu.

(old_image)

Bejlsov advokat je rekao da on žali zbog ubistava i da će priznati "vrlo konkretne činjenice" tokom saslušanja u sudu. Advokat je rekao da je Bejls bio "u ludilu" i "slomljen" te noći kad je izvršen napad.

Bejls je služio četvrtu turu u Avganistanu kada se dogodio napad, a imao je do tada dobar učinak u desetogodišnjoj karijeri.

Njegovi advokati kažu da on pati od posttraumatskog poremećaja i povrede mozga, i da je pio alkohol i ušmrkavao valijum u noći kada su se ubistva dogodila.

Sudija i komandant baze gde se održava vojno suđenje treba da odobre svaki postignuti dogovor sa tužilaštvom. Zatim će vojna porota odlučiti da li će kazna doživotnog zatvora za Bejlsa uključiti i mogućnost ranijeg izlaska na uslovnu slobodu.

IZVOR: BETA

Pogledajte još