Đogović: Srbija pred bankrotom ako ne krene u reforme

"Ne morate formalno da bankrotirate, ni Grčka nije bankrotirala iako znamo da je bankrot. Sledeće godine bi Srbija ušla u zoku u kojoj se nalazi Grčka ako ne bude krucijelnih poteza Vlade", kazao je on na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, mere bi trebalo da obuhvate reforme na svim nivoima javne uprave, penzijskog sistema, restrukturiranje javnih preduzeća uz otpuštanje viška radnika i odlazak u stečaj gubitaša uz mogućnost da se zdravi delovi nađu strateške partnere i i smanjivanje državnih subvencija.

"Ostaje pitanja političke volje, snage, odlučnosti da se taj proces pokrene. Ništa tu nije enigma. Na Vladi je da krene u akciju sa hrabrim potezima na ekonomskom polju, kao što su bili potezi na nekim drugim poljima", istakao je Đogović.

Na kratak rok, istakao je Đogović, uštede koje se mogu obezbediti zaista jesu zamrzavanje plata i penzija, efikasniji rad Poreske uprave, Carine, smanjivanje sive ekonomije.

"Građanima Srbije treba jasno reći da je zamrzavanje plata i penzija posledica neodgovorne politike u prethodnom periodu i da sad dolazi na naplatu. Te mere su neophodne, ali da bi stanovništvo podnelo tu žrtvu Vlada mora da ima paket kredibilnih mera ekonomske politike", kazao je on.

Đogović je dodao da bi te reforme u javnom sektoru treba da obezbediti boljitak i perpektivu izlaska iz krize, jer bi tada 'žrtva stanovištva" imala smisla. On je ocenio da bi izlazak na izbore u Srbiju dodatno ustalasalo krhku makroekonomsku stabilnost.

"Došlo bi do turbulencija u ekonomskim tokovima, proklizavanja vrednosti domaće valute, rasta inflacije i povećanja političkog rizika koji bi uticao na smanjenje kreditnog rejtinga Srbije", kazao je Đogović.

Izvor: beta

Pogledajte još