U Srbiji od 1. septembra nastava na bosanskom

Oni su na konferenciji za novinare u beogradskom "Medija centru" ocenili da će uvođenje bosanskog jezika u škole omogućiti vraćanje poverenja u državu i državne institucije, ali i smanjiti etničku distancu između Srba i Bošnjaka.

Predsednik BNV u tehničkom mandatu Esad Džudžević rekao je da su u proces uvođenja bosanskog jezika uključeni učenici, roditelji i nastavnici i da se odvija po programima i međunarodnim standardima, a da je aktuelna Vlada Srbije "olakšala ostvarivanje prava Bošnjaka".

"To je dobar i pozitivan trend, to je dobro za bošnjačku nacionalnu zajednicu, za evropski put Srbije, ali i za smanjenje stereotipa u Sandžaku kao potencijalnom kriznom području", rekao je Džudžević.

Uvođenje bosanskog jezika, kako je rekao, vraća poverenje Bošnjaka u državu i njene institucije, ali i dovodi do stvaranja minimalnog nacionanog konsenzusa unutar bošnjačkog korpusa.

"To ne znači da je sad med i mleko i da su Bošnjaci postigli sva prava, ali je dobar početak za vraćanje poverenja", naglasio je Džudžević.

Predsednik Odbora za obrazovanje BNV Elijas Rebronja naveo je da su do sada pripremljena 33 izdanja udžbenika na bosanskom, devet novih udžbenika i osam dodataka tim udžbenicima, kao i 24 prevoda udžbenika opšte obrazovnih predmeta.

Svi udžbenici su predati na odobravanje i taj proces je u toku, a do sada je odobreno 13 udžbenika, rekao je Rebronja.

On je precizirao da su organizovani i edukativni seminari, kao i da je u toku anketiranje roditelja u školama koji se opredljeljuju da li će njihova deca nastavu pohađaju na srpskom ili bosanskom jeziku.

Prema njegovim rečima, dosadašnji rezultati tog anketiranja su pokazali da se u školama u Novom Pazaru, 70 odsto roditelja opredelilo za bosanski, a 30 odsto za srpski, dok je u Sjenici procenat onih koji su se opredelili za bosanski 90, a u Tutinu 98 odsto, a za Prijepolje još nema podataka.

Uvođenjem nastave na bosanskom jeziku Srbija je pokazala da se znatno promenila, za razliku od nekih prethodnih vremena, kaže šef odseka za visoko obrazovanje BNV Redžep Škrijelj, koji je naveo i da bi bilo dobro uvesti bosanski jezik kao jedan od izbornih na državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još