Đilas: Dinkiću, gde je granica?

Dragan Đilas je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da će, ukoliko republika nastavi da ne uplaćuje svakog dana po sto miliona dinara gradu, račun Beograda ostati bez sredstava.

"Mi danas nemamo da isplatimo dve trećine nadoknade za plate trudnica, nemamo za socijalna davanja i gradski prevoz... Dokle bre više? Gde je kraj? Šta više treba da se uradi u gradu da bi neko u vladi bio zadovoljan?", naveo je gradonačlenik.

On je upitao ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića gde je granica i naveo da je Beogradu na kraju prošle godine uzeto tri milijarde dinara, a poslednjim setom ekonomskih zakona još osam milijardi dinara.

"Ako sam ja problem - recite, pa da rešimo taj problem", dodao je Đilas. On je apelovao na Ministarstvo finansija da kad su već, kako je naveo, doneti besmisleni zakoni, da ih ne primenjuju "na taj način" (neuplaćivanjem gradu).

Đilas je kazao i da zbog toga što republika nije uplatila sredstva na račun grada su ugrožene plate zaposlenih u gradskoj upravi i ustanovama za koje je zadužen grad.

On je objasnio da Gradu nisu prebačena sredstva od poreza na plate sa obrazloženjem da devet ustanova, čiji je osnivač Grad, nisu uplatile fakture, među kojima su i tri obdaništa, Pozorištance "Puž" i Ustanova kulture Grocka.

Dodao je da se naknadnom kontrolom ispostavilo da je osam, od devet ustanova uplatilo ta stredstva, a da na vreme nije uplatila samo Ustanova kulture Grocka i to 2.654 dinara.

"Mi odgovaramo zbog tih 2.654 dinara, Beograd danas zbog toga nema 100 miliona i zato ne može da ispalti nakandu za trudnice, za gradski prevoz i razna druga davanja", rekao je gradonačelnik.

On je naveo i da je Beograd danas zadužen 398 miliona evra i da uredno vraća svoj dug, a da je Vlada Srbije za osam meseci napravila dug od četiri milijarde.

Odgovor gradonačelniku stigao je od šefa kabineta ministra finansija i privrede Nemanje Miljkovića, koji je naveo da su Gradu Beogradu privremeno obustavljena transferna sredstva, jer je prekršen Zakon o rokovima plaćanja.

"Grad Beograd može sam da vidi koje su to ustanove koje su u docnji i kada obaveze budu izmirene, sredstva će im biti puštena", naveo je Miljković.

Miljković je naveo da su trenutno prema podacima Ministarstva finansija i privrede obustavljena transferna sredstva za nešto više od 50 jedinica lokalne samouprave i da će tako biti dok ne izmire svoje obaveze prema privredi.

"Sa jučerašnjim danom, nešto više od 14 milijardi dinara ukupno ugovorenih obaveza je izmireno kada je u pitanju republika, a neizmireno je bilo 76 miliona dinara, dakle 99,47 odsto obaveza prema privredi je izmireno. Kada je u pitanju lokal, ostalo je neizmireno 83 miliona odnosno 97 odsto obaveza je izmireno", dodao je on.

Miljković je pojasnio i da je Zakon o rokovima plaćanja donet zbog privrede koja ne može da čeka na naplatu isporučene robe ili usluge.

"Mislim da je zakon dobar, jer povećava likvidnost privrede pre svega. Mi pratimo stanje od 15. maja i verjujte mi Zakon daje rezultate", naveo je on.

Izvor: beta

Pogledajte još