Amerikanci odustali od privatizacije Galenike zbog neprijateljskog stava sindikata i zaposlenih

Kako je navedeno u pismu upućenom ministru Mlađanu Dinkiću, kompanija Valeant odlučila je da odustane od podnošenja pisma o namerama.

Kao glavni razlozi za odustajanje navedeni su nedavno objavljeni sporazum kojim Valeant Pharmaceuticals International preuzima kompaniju Bausch & Lomb, kao i javno izražen neprijateljski stav sindikata i zaposlenih Galenike prema potencijalnoj privatizaciji, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Vlada je 21. decembra 2012. godine donela zaključak kojim se saglasila da se pokrene postupak pronalaženja strateškog partnera za Galeniku, u skladu sa kojim je Ministarstvo finansija i privrede 15. januara objavilo javni poziv za dostavljanje pisma o namerama zainteresovanih investitora.

Ministarstvo finansija i privrede produžilo je 31. maja javni poziv za dostavljanje pisma o namerama investitora zainteresovanih za strateško partnerstvo za kompaniju Galenika do 14. juna.

Javni poziv je pripremljen radi sagledavanja potencijalne zainteresovanosti strateških investitora i mogućih modela prodaje u zavisnosti od zainteresovanosti, a to je bilo četvrto produženje roka za dostavljanje pisma o namerama.

Kako je polovinom aprila saopštilo ministarstvo, od svih investitora koji su se prijavili na javni poziv za dostavljanje pisma o namerama za strateško partnerstvo sa Galenikom, kvalifikacione kriterijume ispunjavala je jedino američka kompanija Valeant.

Valeant Pharmaceuticals je članica Valeant Pharmaceuticals International iz Kanade, multinacionalne korporacije specijalizovane u farmaceutskoj industriji, sa oko 7.500 zaposlenih, koja je u 2013. godini ostvarila ukupne prihode od prodaje od oko 3,3 milijarde dolara.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još