Nemačka: Homoseksualci koji žive u braku treba da plaćaju porez kao i heteroseksualni parovi

U Nemačkoj se osnove za plaćanje poreza pojedinim bračnim partnerima razrezuju prema određenim kategorijama, cilj postupka je da se kompenzuju razlike u primanjima između tih partnera, prenosi nemačka štampa.

Sadašnji sistem poreskih kategorija donosi posebne pogodnosti brakovima u kojima zarađuje samo jedan bračni partner, umesto porodicama sa decom.

U Francuskoj je stopa nataliteta porasla posle uvođenja poreskih olakšica za roditelje sa decom, prenosi Dojče vele.

Izjednačavanju u plaćanju poreza do sada se protivila vladajuća stranka CDU, zajedno sa bratskom bavarskom CSU, dok su za to rešenje bili njihovi koalicioni partneri liberali (FDP) i opozicija.

Der noje tag, poput mnogih drugih listova, primećuje da je poslednja odluka Ustavnog suda prošla bez mnogo buke.

"Javnost je gotovo bešumno prihvatila homoseksualne brakove, između ostalog, posle spektakularnih izjašnjavanja pojedinih javnih ličnosti o njihovoj homoseksualnoj orijentaciji i partnerima, od ličnosti iz šou biznisa pa sve do nemačkog ministra spoljnih poslova i premijera grada-savezne države Berlina", prenosi list.

Tiho odvijanje te promene je zapravo iznenađenje, jer u Parizu je još krajem maja na ulicama bilo najmanje 150.000 ljudi, bilo je sukoba sa policijom, hapšenja, dodaje nemačka štampa.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još