Grčka mitologija (VIDEO)

Kao deca neki su čitali stripove, neki bajke, a neki i slikovnice za junacima iz grčke mitologije. Sećam se da je moja drugarica iz komšiluka imala knjige sa antičkim junacima i tada sam ja prvi put čula za Herkula, Odiseja, ali i za Zevsa, Heru...

Grčki bogovi izgledali su kao ljudi, imali vrline i mane kao ljudi, razlikovali su se po tome što su bili besmrtni, a živeli su na Olimpu. Danas grčki mitovi su poznati pre svega iz starogrčke književnosti.

Dela u kojima se najčešće spominju su Homerove Ilijada i Odiseja.

U Ilijadi Homer govori o Trojanskome ratu i brojnim grčkim junacima, ali i o olimpskim bogovima. U Odiseji je težište na junaku Odiseju, ali se pojavljuju i bogovi, ali još više razna mitološka bića koja su dodatan začin u grčkoj mitologiji.

Pisali su i Sofoke, Eshil i Euripid, Aristofan, Ovidije...

Vrhovni bog bio je Zevs. Bio je otac mnogih bogova i heroja. Iz veza bogova sa smrtnicima rođeni su polubogovi i heroji. Grčki bogovi imali su sve ljudske mane i vrline: oni vole, mrze, greše u vanbračnim vezama, opijaju se medovinom.

Pored Zevsa tu su i Afrodita, Apolon, Ares, Artemida, Demetra, Dioniz...

Grčka mitologija je kasnije bila i inspiracija za mnoge filmove, a i mnogi crtani filmovi su inspirisani njome. Ovo je samo jedan od njih.

Pogledajte još