Epidemija samoubistava u američkoj vojsci (VIDEO)

Prema izveštaju Pentagona, više do 160 američkih vojnika izvršilo je samoubistvo u prva četiri meseca ove godine. Podaci pokazuju da se taj broj povećava. Broj samoubistava među bivšim vojnicima još je alarmantniji - samo 2012. ubilo ih se šest i po hiljada, izvestila je reporterka Al Jazeere Kimberli Halket.

Noćnom šetnjom kroz Vašington, stotine Amerikanaca žele da privuku pažnju na samoubistva vojnika, što je uvek bila tabu tema.

Za Tomasa Swita ovo je lična stvar. Godišnja šetnja značajnija je nego ranije, zbog epidemije samoubistava među američkim vojnicima, čemu je Swit svedočio tokom tri boravka u Iraku i Avganistanu.

"Svaki put kad sam bio na terenu, slali smo kući tela kolega koji su počinili samoubistvo. Drugi put kad sam bio tamo, mladi marinac se ubio"
, kaže Swit.

Nije riječ o izolovanim slučajevima, nego o uznemirujućem trendu. Stopa samoubistava aktivnih vojnika neprestano raste. Vojska izveštava da je prošle godine više vojnika sebi oduzelo život nego što ih je poginulo u borbi u Avganistanu, kaže reporterka Halket.

Vojska je zabrinuta zbog ovih statistika, kaže potparolka Ministarstva odbrane.

"Najvredniji resurs našeg ministarstva su ljudi. Predani smo brizi o njima, a to uključuje sve mere za sprečavanje samoubistava vojnika", kaže Sintia O. Smit iz Ministarstva odbrane SAD-a.

Ali milioni dolara uloženi u državne programe za sprečavanje samoubistava u vojsci do sada nisu doneli značajne rezultate. Još je više zbunjujuća činjenica da nisu svi vojnici koji su se odlučili na taj korak bili izloženi stresu na ratištima.

"U vojsci je mnogo ljudi, verovatno polovina onih koji se odluče na samoubistvo, koji nikad nisu bili na terenu. To znači da su u sve uključeni i drugi faktori"
, kaže Rajeev Ramchand.

Smatra se da je stid zbog psihičkih oboljenja jedan od njih. Vojnici često izbegavaju da traže pomoć, strahujući da će time ugroziti karijeru i da će se bolest smatrati slabošću. Reč je o stigmi koji aktivisti poput Swita razumeju. Priča da je imao kolegu koji se borio s njim u Iraku i koji je sebi oduzeo život zbog privatnih problema nakon povratka u SAD.

"Izgubio je život nakon žestoke borbe. Mislim da to trebamo to da promenimo. Ne želim izgubiti i drugu braću po oružju zbog ovog problema", kaže bivši vojnik Tomas Swit.

On se nada da će o stigmi početi otvoreno da se govori, kako bi se ona postepeno uklonila. Dok se Ministarstvo odbrane priprema za uvođenje prve sveobuhvatne politike sprečavanja samoubistava, mnogi se nadaju promenama u vojničkoj kulturi koja godinama odnosi ljudske živote.

( Izvor: Al Jazeera )

Pogledajte još