Počela saslušanja uhapšenih u aferi "Azotara"

Pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije priveli su jutros 10 osoba osumnjičenih za zloupotrebe pri prodaji đubriva "Azotare" Pančevo.

Privedeni su i vlasnik "Mašinoremonta" iz Sente Goran Čolaković, direktor preduzeća "Podunavlje" iz Beočina Čeda Brborić, vlasnica firme "Spinel" iz Novog Sada Brankica Bilić, ovlašćeno lice u firmi "Did-progres" iz Beograda Dragan Šuku, ovlašćeno lice u preduzeću "Prea" iz Vrbasa Predrag Vujačić i vlasnik preduzeća "Makota" iz Čiruga Sreta Miletić.

Kako je rečeno agenciji Beta, krivičnom prijavom biće obuhvaćeno još osam osoba povezanih s malverzacijama sa dubrivom "Azotare" Pančevo. Među njima su i zastupnik preduzeća "HIP Azotora" Radosav Vujačić, zamenik direktora "HIP Azotare" Mihailo Grujić i komercijalni
direktor "HIP Azotare" Vlado Krković.

Policija sumnja da su Vujačić, Grujić i Krković 2010. i 2011. godine omogućili preduzećima čiji su vlasnici danas privedeni, da kupe skoro 17 hiljada tona regresiranog djubriva po ceni nižoj za iznos regresa za ukupno 141.610.000 dinara.

Na taj način oni su omogucili "Azotari" da naplati novčana sredstva na ime regresa od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, čime su oštetili budzet države.

Vujačić, Grujić i Krković su osumnjičeni i da su 2010. i 2011. godine prodali oko 3 hiljade tona mineralnog đubirva preduzeću "Makota" koje nisu naplatili, čime su oštetili "Azotaru" za 205.990.128 dinara.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević saopštio je da je policija privela u tužilaštvo na saslušanje i podnela krivičnu prijavu protiv osumnjičenih kojom ih tereti da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica i tako oštetili budžet Srbije i "HIP Azotaru" za 350 miliona dinara.

Izvor: b92

Pogledajte još