Uzbuna u EU zbog američkog programa za špijuniranje

Američki zvaničnici su potvrdili postojanje velikog, tajnog američkog programa za špijuniranje na Internetu, nazvanog PRISM, zahvaljujući kome su, kako pišu "Vašington post" i britanski "Gardijan", dobili pristup podacima firmi poput "Gugla", "Fejsbuka" i "Skajpa".

Zbog ovih informacija evropske vlade su bile primorane da objasne da li dozvoljavaju Vašingtonu da špijunira njihove građane i da li imaju koristi od špijuniranja koje bi u EU bilo nelegalno.

U žučnoj debati u Evropskom parlamentu poslanici su se žalili da su 10 godina ispunjavali američke zahteve za pristup evropskim finansijskim i putničkim podacima i rekli da je sada vreme da se preispitaju sporazumi kako bi se ograničio pristup tim podacima.

"Treba jasno da kažemo da masovno nadgledanje nije ono što želimo", izjavio je Jan Filip Albreht, nemački poslanik iz stranke Zelenih zadužen za modernizovanje zastarelih zakona EU o zaštiti podataka.

Evropski parlament razmatra velike izmene pravila o zaštiti podataka koja su stara skoro 20 godina i kada su napravljena Internet nije uzet u obzir. Prvo glasanje o tim izmenama u Evropskom parlamentu zakazano je za jul, navodi Rojters.

Glavni akter razotkrivanja najveće američke afere prisluškivanja telefona i interneta Edvarda Snouden "nestao je" u Hong Kongu, pošto su američki zakonodavci zahtevali njegovo hitno izručenje SAD-u, javila je danas Radiotelevizija Hong Konga (RTHK).

Snouden (29) je napustio hotel "Mira", gde je našao utočište poslednjih nekoliko dana i njegovo mesto boravka, za sada, nije poznato, javio je britanski BBC.

Rojters je naveo, pozivajući se na izjavu hotelskog osoblja, da je Snouden iz hotela otišao juče u podne i veruje se da je on još u Hong Kongu, mada je ranije izražavao želju da potraži azil na Islandu. Kina ima ekstradicioni sporazum sa SAD-om, mada analitičari navode da bilo koji pokušaj da se Snouden vrati u Ameriku može da traje mesecima i mogao bi da bude blokiran od Pekinga.

S druge strane ruski dnevnik Komersant piše da je Dmitrij Peskov portparol predsednika Vladimira Putina izjavio da će Rusija razmotriti zahtev Snodena za azil, ukoliko takav zahtev bude podnet.

"Preduzećemo potez na osnovu onoga što se zaista dešava. Ako dobijemo takav zahtev, razmatraćemo ga", rekao je Peskov, prenela je agencija AFP.

Amerikanac koji je radio u kancelariji Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) na Havajima, presnimio je tajna dokumenta o nagledanju interneta i prisluškivanju telefona i pre tri nedelje uzeo bolovanje i odleteo u Hong Kong.

Snouden je nekada radio kao tehnički asistent u CIA, da bi kasnije postao službenik privatne firme koju je angažovalo američko Ministarstvo odbrane i učestvovao u tajnom projektu NSA.

"Ako želim da vidim vaš mejl ili poruke na telefonu vaše supruge, mogu to da učinim. Mogu da dođu do imejlova, šifri, podataka sa telefona, kreditnih kartica. Ne želim da živim u društvu u kome se događaju takve stvari u kome se snima sve što kažem"
, rekao je Snouden za britanski Gardijan, pošto se sklonio u Hong Kong.

Savet Asanža Snoudenu: Idi u Latinsku Ameriku

Džulijan Asanž, osnivač sajta "Vikiliks" koji je objavio na hiljade tajnih depeša Stejt departmenta, posavetovao je Edvarda Snoudena, glavnog aktera razotkrivanja afere internet špijuniranja koje sprovodi američka vlada, da ode u Latinsku Ameriku.

"Latinska Amerika je u poslednjih 10 godina pokazala da zaista napreduje po pitanju ljudskih prava. Tamo postoji duga tradicija azila", rekao je Asanž za Si-En-En iz ekvadorkse ambasade u Londonu.

Asanž je i sam zatražio azil u Ekvadoru, koji su mu ekvadorske vlasti i odobrile avgusta prošle godine, ali britanske vlasti su saopštile da će ga uhapsiti čim kroči iz ambasade.

"Niko nije prihvatio i dao Baraku Obami mandat da pokrene program nadgledanja maltene svake osobe u svetu", rekao je Asanž.

U međuvremenu i korisnici interneta u Kini su podržali Snoudena, a mnogi su zatražili da Hong Kong odbije da ga izruči SAD ukoliko to bude zatraženo.

"On je hrabar. Pravi borac za ljudska prava, sada kada je u Kini treba da ga zaštitimo", napisao je jedan od korisnika interneta u Pekingu Sjaodong Vang.

"Dobrodošao u Kinu", napisao je drugi, prenosi Si-En-En.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još