Dačić danas sa generalnim sekretarom UN

Dačić će pored sastanka sa Banom, imati odvojene sastanke sa ambasadorom Rusije u UN Vitalijem Čurkijom i ambasadorom Velike Britanije koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti Lajalom Grantom.

Premijer Srbije će sutra govoriti na sednici SB UN na kojoj će biti predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ban Ki muna. Ban je u izveštaju koji je dostavljen Tanjugu, pozdravio postizanje sporazuma izmedju Beograda i Prištine i ocenio da se radi o istorijskom dostignuću, istakavši da su tim dogovorom data značajna ovlašćenja zajednici srpskih opština.

Generalni sekretar UN je u izveštaju pozvao dve strane da otvore kanale komunikacije i učine napore da se sporazum sprovede. On je pohvalio političko vodjstvo u Beogradu i Prištini, pozdravivši ulogu u dijalogu koju je imala Evropska unija.

Ban se osvrnuo i na istragu o trgovini organima koju vodi specijalni istražni tim, ocenivši da se prikupljaju i analiziraju informacije dobijene od institucionalnih izvora. Prvi čovek UN je pohvalio informacije dobijene od tužioca za istraživanje ratnih zločina Vladimira Vukčevića, dok je međunarodne tužioce koji još ne izlaze sa nalazima svoje istrage opravdao složenošću istražnog postupka .

U tromesečnom izveštaju se navodi da je napredak postignut u dogovoru oko razmene oficira za vezu, što se ocenjuje kao olakšanje normalizacije komunikacije izmedju dve strane.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još