Berluskoni predlagao likvidiranje Gadafija?

- Usred libijske krize... Silvio Berluskoni izneo je prilično neobičan zahtev šefu tajnih službi: "Možete li da eliminišete Gadafija?" - navodi ovaj list, pozivajući se na "ovlašćeni diplomatski izvor blizak tajnim službama, prenosi agencija Frans pres.

- To je bio prilično naivan pokušaj sa Berluskonijeve strane da reši neprijatnu situaciju - piše ovaj list.

Gadafi je boravio u Italiji nekoliko puta, a odsedao je u beduinskom šatoru koji bi razapeo u dvorištu libijske ambasade u Rimu i priređivao zabave sa mladim lokalnim i libijskim lepoticama. Njemu se pripisuje da je smislio sada već čuveni termin "bunga bunga", koji se koristi za opisivanje zabava koje je priređivao Berluskoni.

"Fato kotidijano" citira bivšeg ministra odbrane Injacija la Rusa, koji je rekao da su milijardera veze sa Gadafijem dovele u neprijatnu situaciju kada je počeo ustanak u Libiji 2011. godine.

- O tome svakako nije razgovarao sa mnom, ali moguće je. Berluskoni je brinuo da će se naći u problemu jer se smatralo da je previše blizak libijskom lideru - rekao je La Rusa italijanskom listu.

Međutim, Berluskonijevi saradnici odmah su negirali ove navode.

- Navodi lista su potpuno lažni, neuverljivi, apsurdni i neprihvatljivi. Kako mogu da tvrde da je Berluskoni i pomislio da počini nešto tako gnusno? - rekao je portparol medijskog magnata Paolo Bonaiuti.

Italija, koja je vladala Libijom od 1911. do Drugog svetskog rata, bila je blizak saveznik i ekonomski partner Gadafijevog režima, a Berluskoni i Gadafi su 2008. godine potpisali sporazum o prijateljstvu.

Berluskoni je bio na meti oštrih kritika jer nije odmah osudio Kadafija 2011. godine.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još