Bundestag: Poslanici traže dozvolu za dovođenje pasa na posao

Poslanici Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) i Zelenih žele da se kućni red Bundestaga promeni tako da ubuduće bude dozvoljeno ne samo, kao do sada, uvođenje pasa za slepe, već i svih ostalih pasa.

U pismu Lamertu poslanici naglašavaju da pse žele da uvode samo u svoje kancelarije, ali ne i u plenarnu salu. Pored toga, eventualni novi kućni red treba da se odnosi samo na pse, ali iz razloga vezanih za zaštitu životinja, ne i na ostale četvoronožne ljubimce.

Pošiljalac pisma, SPD-poslanik Hajnc Paula (Heinz) kaže da on i njegove kolege žele da "podstaknu značaj kućnih ljubimaca u svakodnevici zaposlenih gradjana, pa i u Bundestagu".

Istovremeno bi, smatra ovaj poslanik, ukoliko bi bilo dopušteno uvođenje pasa u Bundestag bio "pojačan senzibilitet poslanika za teme vezane za zaštitu životinja".

Poslanica Silvija Šmit (Sylvia Sćmidt) je u obrazloženju zašto se pridružila inicijativi navela da je "pas njen prijatelj" te da joj je "potrebna njegova blizina, kao i psu njena".

Predsedništvo Bundestaga još nije odgovorilo na pismo, ali su žustre reakcije već počele da stižu.

Poslanik konzervativne vladajuće Hrišćsnsko-demokratske unije (CDU) Franc-Jozef Holcenkamp (Franz-Josef Holzenkamp) smatra da bi "psi mogli da budu samo početak", dok će na kraju "u plenarnoj sali stajati kavezi sa hrčcima i po Bundestagu šetati mačke".

Poslanik Hajnc Paula, koji je u ime poslanika zauinteresovanih za ovu temu uputio pismo predsedniku Bundestaga, na ovo je odgovorio ocenom da je "pas životinja koja živi u čoporu i najbolje se oseća pokraj svog gospodara". Pri tome, Hajnc psa još uopšte nema i planira da kućnog ljubimca uzme tek po odlasku u penziju.

Nemački savez za zaštitu životinja svake godine organizuje akcioni dan pod motom "Kolega pas" kojim želi da što više poslodavaca pridobije za to da dopuste zaposlenima da smeju da drže psa pored sebe na radnom mestu.

U Nemačkoj nije načelno zabranjeno da se na radno mesto dovodi pas.

Međutim, zaposleni koji to žele moraju da imaju posebnu dozvolu pretpostavljenog, koji pre donošenja odluke traži i mišljenje kolega.

U studijama koje citiraju mediji, navodi se da pas na radnom mestu može pozitivno da utiče na "radnu klimu" - on je često tema za razgovor u koji se uključuju i inače stidljive ili nekomunikativne kolege, prisustvo psa podiže raspoloženje i time utiče pozitivno na efektivnost rada.

Izvor: Beta

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.