Whitesnake na Kalemegdanu – Viva la DIVOVI!

0

Planetarni hard rok velikani održali su na Donjem gradu, po mišljenju mnogih, najbolji od tri svoja beogradska koncerta u minulih sedam godina, pred oko 15.000 fanova.

Whitesnake su, ovoga puta, došli u sklopu „Year of The Snake“, turneje koja nema novi album kao povod, te je bend pripremio najveće hitove kao okosnicu set liste. Nisu Coverdale i ekipa stigli na nezagrejan teren. Kraljevski apartman im je 2006. bio predgrupa zajedno sa Alogijom, sada samostalno. Baza fanova koju imaju Lotke i ekipa garantuje uspeh takvog poteza na koncertima ovog tipa, a posebno dobru prođu su imale „Ruka pravde“, „Ne verujem u lažne anđele“, “Nikad se ne predajem” i, kako napisa svojevremeno u Rock Expressu Branko Rogošić, „Lutka sa naslovne strane 21. veka“ – „Dama iz kraljevskog apartmana“.

Najpoznatija rokenrol zmija pojavila se na Kališu nekoliko minuta pre 22 h i odmah je, naravno, David Coverdale završtao svoje čuveno „Are you readyyyyy?“. Spremni smo, nego šta, publika na Kališu pokazala je od uvodne, „Give Me All Your Love“ da će „ostaviti srce na terenu“. Znalo se, po studiji slučajeva „Tašmajdan 2006“ i „Arena 2011 ft Judas Priest“, ali i po set listama sa prethodnih koncerata na aktuelnoj turneji, da nas Whitesnake neće počastiti baš prevelikim brojem pesama, ali, od benda u ozbiljnim godinama (35 ima kako, doduše sa prekidima, traju) pošteno je, ako već mora nešto, iz bioloških razloga, da se žrtvuje, da to bude kvantitet, a ne kvalitet. Beograd je, doduše, mora se napomenuti, i kad su u pitanju brojke u set listi, bio „privilegovan“ u odnosu na većinu drugih gradova – sve je završeno tek na cifri 16, do Kališa je dobacivalo mahom do 14. Tome je, verovatno, doprinela cinjenica da je bend, posle Moskve, imao četiri dana odmora, videćemo da li će Zagreb večeras (subota) biti na isti način počastvovan.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU SA KONCERTA

Armija fanova dokazala je svoju spremnost i jedinstvo vrlo moćno u „Ready And Willing“ grlato odgovarajući „satisfaction“ na Davidovo „sweeeeet“. Ubrzo je, posle još jednog njegovog uobičajenog koncertnog obraćanja „Is this still a city of love ?“, usledila čuvena tema koju mnogi po raznoraznim svirkama i tezgama rabe, iz vica sa Cigom poznata i kao Izdislav, ovako je to izgledalo na Kališu. „Gambler“ je, odmah zatim, posvećen ljudima koje su, kako rekoše, izgubili na tom putu kojim idu 35 godina – Mell Galey, Cozy Powell i John Lord, a u tim momentima, zahvaljujući članovima moto kluba Arhangel, na bini je razvijena i zastava sa imenom grupe, grbom naše zemlje i datumima kada je Coverdale, uključujući i davnašnji koncert sa Deep Purpleom, pevao u Srbiji. Pogledajte snimak ispod, na jutjubu. Nešto kasnije, na početku bisa – ponovo na stejdžu zastava, ovoga puta srpska.

Oružano („Pistols At Dawn“) nadmetanje gitarista Dougha Aldricha i Reba Beacha, ubrzo i Tommy Aldridge solo na bubnju – sve to ima za cilj, pre svega, da Coverdale uzme dah, povrati glas. Sasvim legitimno (opet se vraćamo na temu godina) i vrlo profesionalno urađeno, pojedinci u regionu (čitaj – Jura Stublić) mogu na Whitesnake primeru da vide kako se taj „problem“ rešava, a da se koncert ne pretvori u tezgu/parodiju. Našlo se mesta i za šalu – predstavljajući bend, Coverdale se posebno osvrnuo na jednog od najsvežijih članova postave koja se ko zna koliko puta menjala, basistu Michaela Devina i njegovu bradu („Is this beard, that i’m feeling…“).

„Forevermore“ naslovna balada sa poslednjeg albuma, pokazala je da je bar ponešto i iz novijeg Whitesnake opusa opšteprihvaćeno. Velikani su za završnicu sačuvali udarački set hitova – „Bad Boys“ (na prethodnim koncertima svirana u sklopu medlija, sada cela), „Fool For Your Loving“ i „Here I Go Again“. Još samo „Still Of The Night“ na bis – reklo bi se po onom što je bend ponudio Moskvi, Sankt Petersburgu, Stokholmu… Whitesnake su, međutim, poput Green Daya koji je nedavno na Callingu premijerno na istom mestu izveo kompletan Dookie album, takođe priredili Beogradu nešto posebno – antologijska „Ain’t No Love“, pa vokalno izvođenje još jednog klasika „Soldier Of Fortune“ koji je Coverdale snimio pod Deep Purple zastavom, i tek onda očekivana gitarska grmljavina kao veliko finale. Svaka čast, u doba kada se sve vidi i čuje, takvi gestovi se pamte. “Thank you Whitesnake!!! Thank you for giving us the priceless opportunity to see you again in Belgrade and for performing that two songs just for us!!! We appreciate it very, very much! Serbia loves you, Dave!” – poruka ostavljena na zvaničnom sajtu benda sve govori.

Donji grad, oko ponoći. Pored reke – reka, fanova. Prezadovoljnih. Osmesi u koloni ka Brankovom mostu i – poneka kletva, sa pogledom udesno. Whitesnake – Viva la DIVOVI.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.